Кукерски празник в Широка Лъка


В началото на март се провежда един от най-големите кукерски празници в България, наричан от местните жители Песпонеделник. Миналата година на този празник идваха мои приятели и техния разказ запали желание у мен и аз да преживея това. И така в първата неделя на март, навръх Сирни Заговезни, когато по традиция се провежда кукерския празник пристигнахме в родопското село Широка Лъка.

 

В селото вече цари празнично оживление Има много туристи явно привлечени като нас от идеята да видят шествието. От местните хора дочухме, че всички места в къщите за гости са резервирани още отпреди 2-3 месеца и се очакват над 500 кукери от осем състава от цялата страна. Те ни разказаха, че преди години в Широка Лъка са идвали и кукери от други страни - Бесарабия, Русия, Япония, Корея, Словения, Ирландия...

 

Скоро виждаме кукерското шествие по единствената улица. Шарените кукери друсат хлопки и чанове и размахват дървени мечове, за да гонят злите духове. В кукерските маски разпознаваме традиционните герои -  царят, циганинът, мечките, булките и децата. Проследяваме изпълнението на кукерските обичаи на празника  - ритуално убиване на царя, възкръсването на природата и посрещане на пролетта. Площадът се изпълва с весели възгласи и всички се радват на празника. Има и оркестър. После разбирам, че това е пловдивския оркестър “Марица”. Сред кукерите виждам и малки деца – една баба до мен явно от селото ми обяснява, че това са двама братовчеди, чиито бащи са членове на кукерския състав на Широка Лъка, който е създаден преди повече от 45 години и в момента наброява 35 души.

 


Слънчевото време и веселия дух на родопчани създават невероятен празник и оправдават девиза на селото- “Сорце да е широко”.

 

 

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около