Моето преживяване на о.Малта

МАЛТА

Летейки със самолета към Малта аз бях много песимистично настроен към тази семейна екскурзия, но по настояване на родителите ми аз трябваше да дойда с тях. На пръв поглед не изглеждаше нищо особено, просто малък остров на сред Средиземно море. Времето беше хубаво и слънчев, но не остана дълго така. Въпреки че е по-близо до екватора температурите в месец Декември не надвишиха 18 градуса. Ще разделя този пътепис на две части, първата ще описани хубавите неща, а втората негативната част. 

1) Първото което се забелязва, още от летището, са старинните културни паметници и къщи. Островът не е много голям, горе-долу колкото София с крайните квартали. Освен столица Валета няма други големи градове. Градове е много общо, тъй като так има къщи навсякъде и е много трудно да се определят границите между различните квартали. въпреки че официалния език е малтийски почти всички, дори и възрастните хора знаят английски. другото, което ми направи впечатление са много изделия от тесто (pastry), може би и това е основната причина голяма част от тях да са с наднормено тегло. Хората са много добродушни. Много от нас живеещи в София с оплакваме от градския транспорт, но сравнение с тяхния нашие е лукс (съжалявам но нямам снимка на автобусите им), не че е мизерно, напротив чисто, но автобусите са като от приказките- малки, жълти, със звънец (който натискаш aко искаш да ти спре на спирката) , с тесни седалки (аз съм 1.70м и едвам се побирах). Има много хубави места за гмуркане с прекрасни гледки.

2)Негативните неща не са чак толкова много.Едно от тях за нас беше времето- валеше и имаше голяма влага (типично са месец  декември). Може би едно от най-важнте неща е че е скъпо. 

Въпреки всичко аз винаги ще запомня Малта с нейните хубави гледки, прекрасно море и хора.    

                                                                                                                             
                                                                                                                          Написано от: Мариан Тодоров

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Малта  | Буджиба
Забележителности около