На почивка в Майорка

Остров Майорка се намира в Средиземно море, островът е най-големият в Испания. Столица на острова е Палма де Майорка. Майорка е с население от 814.275 хил. жители (2007 г.) и обща площ от 3 625,75 км².
История


Най-ранните датировки сочат времето на неолита-около 3500 години Пр.Хр. Период на преход от епохата на бронза.В провинция Клвия се намира археологически парк с площ около 3 хектара, в който се намират различни гробове и може да се съди за погребалните маниери на праисторическите хора. През Средновековието островът често бил място на битки и инвазии. По-късно-през 17-18 век Майорка често е нападана от турски и берберски пирати.

Какво трябва да видите?


България е допринесла за културата в Палма де Майорка. Всяка година през ноември тук се провежда оперен фестивал. Той е създаден преди около 30 години от Борислав Иванов и оттогава в него всяка година участват български оперни певци.

В Палма можете да присъствате и на фестивала "Сан Себастиян". Той се провежда на 20 януари в старата част на града и в него участват музиканти от различни стилове.

Друг популярен фестивал тук е „Nit de Foc“ (Нощ на огъня). Той се провежда през месец март и започва с палене на голям огън на открито и много фойерверки.

Тук се провежда и други фестивал - "Jaume", който е един от най-старите в Европа. Той е създаден в чест на пристигането на войските на крал Хайме Първи от Арагон (Jaume I), който слага край на мавританското господство на острова.

Забележителностите на Майорка


Най- известният архитектурен паметник, символ на столицата Палма, е готическата катедрала “La Seu”, която се издига над пристанището. В превод от испански името й означава “светлина”. Строежът й е отнел около 400 години. Тя е напълно завършена през 1601 г. В началото XVII в. забележителната готическа постройка е реставрирана от известния каталунски архитект Antoni Gaudi. Зад нея е разположена старата част на Палма със своите малки и тесни каменни улички, китни старинни къщи, благороднически дворци и няколко красиви църкви.

За да успеете да се насладите на всички забележителности и природни красоти на острова, трябва да си наемете кола. Някои туристически компании предлагат обходни маршрути на острова с чартър, но ще ви излезе доста по-скъпо.

Ако си организирате целодневна екскурзия из Майорка, не пропускайте да посетите Torrente de Pareis - най-живописният залив на острова. Друга забележителност е едно от най-старите селища на острова - Валдемоса. То се намира на 17км. от столицата Палма. Свързано е с имената на Жорж Санд и Фредерик Шопен. През зимата на 1838 г. - 1839 г. те отсядат в манастира La Cartuja. Заради тяхното пребиваване във Валдемоса, себцето е една от най-посещаваните забележителности в Майорка.Маршрутът ви продължава към двореца на Крал Санчо за демонстрация на типични фолклорни танци и след това към "Пещерата на дракона". Тя се намира до източния бряг на Майорка в очарователното малко рибарско село Porto Cristo. Известна е с  красивите си скални образования и най-голямото подводно езеро в света. Тук, сред сталактити, сталакмити и сред подземните води, можете да присъствате на изпълнение на класическа музика, съпроводено със светлинно шоу.
Дата:
4/5, гласа
Етикети: Испания  | Майорка
Забележителности около Майорка