На риболов в Керамоти

Автор: Гочо Павлов

Едно от най-популярните места за риболов от брега в Гърция е малкото рибарско пристанище на Керамоти, откъдето тръгва кратката фериботна линия за остров Тасос. В живописното градче, разположено на малък полуостров, вдаден в морето на не повече от километър – километър и нещо, ежедневно се виждат десетки коли с българска регистрация. Независимо от заниманията си, повечето българи се срещат неизменно... на кея.Всяка събота и неделя в Керамоти прииждат доста софиянци, но безспорно най-много са страстните риболовци от Пловдив, Хасково, Смолян и Кърджали - особено откакто отвориха пътя през Златоград и на тях им стана доста по-близо. Някои идват чак от Бургас и Варна по за няколко дни, да се насладят на чистото и пълно с риба Бяло море и да си начешат крастата.

“Леле, попаднали сме в рая на рибарите! Плувката потъва по два пъти на минута. Това е сбъдната мечта”, разказват с грейнало лице страстният хасковски рибар Гочо Павлов, дошъл да си пробва късмета на брега на Бяло море.

Наоколо, на кея – току до самия пристан на малките рибарски корабчетар има още дузина рибари – повечето нашенци. Улисани в чесане на крастата си, те едва успяват да си разменят по някоя дума. За повече приказки няма време, защото са заети да слагат стръв, да хвърлят и ... да вадят. Още от далеч си личи, че нашите рибари са доста по-добре оборудвани, но като се вгледаш ... не успяват да уловят повече риба от местните. Гърците не само добре познават тънкостите на тамошния риболов, пък и са известни с това, че не обичат много-много да се напъват и да си губят времето напразно.  Ако рибата днес не ще да кълве, те набързо си събират партакешите и офейкват веднага. Ама ти, като си бил път чак от България - кълве, не кълве, си твърдо там, на кея – като един истински Гюро Михайлов!Както вече казах, българите се познават отдалече. Те ловят предимно заргани с мач-прът, на бомбарда. Метод, на който гърците гледат със снизходителна усмивка. За тях зарганът не е кой знае колко ценна риба. Местните предпочитат да ловят лавраци, ципури, мормуни, по лефери и октоподи. Ако няма от тях, пробват за морски кефал или сафрид. Напоследък и гастролиращите нашенски рибари започват да прихващат от занаята и все повече се ориентират към улов на "бели" риби, че и на октоподи.

Ето, хасковлията Гочо Павлов с обгоряло от слънцето лице и нахлупена шапка „идиотка” е тук само от две седмици – на гости на дъщеря си, а вече е успял да улови поне двайсет кила риба и цели два октопода. Минава за истински корифей и охотно дава съвети на своите новодошли български колеги. Всяка сутрин Гочо застъпва „първа смяна” на кея. На обед, като напече слънцето, се прибира вкъщи за два-три часа, но към пет пак излиза и подкарва „втората смяна”. Някои от най-запалените риболовци пък редовно са „нощна смяна” – излизат към два след полунощ, защото точно тогава се лови най-много риба.

В Керамоти целогодишно се лови лаврак, морски кефал, както и октоподи. Каламари, глоса (риба „език”) и ципура се ловят от януари до лятото. През пролетта в Керамоти излиза най- вече зарган, който се лови на бомбарда на бял червей и морски червей. От май до юли се ловят сардела, барбуна, глоса и миксинария.  През лятото излиза хубава скумрия, а до  късна есен има доста мурмура, колиос, сардела, лефер, кефал, лаврак, саргус, ципура и октоподи. Повечето риби,които се ловят  са с тегло от 400-500 грама до кило, кило и половина.

Леферите, които излизат, се ловят ог кея, но само през нощта от към 2 след полунощ, до изгрев слънце. Те са едри парчета - по килограм! Ловят се „на дъно”. Използва се за стръв цяла сардина, която се омотава с повод 20-25 см. На повода през 2-3 см са привързани кукички. Рибката се увива отвсякъде с тези десетина кукички. Местните наричат това съоръжение "полиангисто" (от „поли” много и „ангисто” – кукичка). Над повода се поставя тежест от 30-40 г олово. Така приготвеният такъм се замята и се чака. „Ударът” често е мощен и ако не се внимава, въдицата може да бъде отнесена във водата.
На същия метод ловят и огромните двайсет килограмови скатове, но не на пристанището, а на пясъчния нос към Тасос. „Там скатовете са като параходи - отлитат със все тояги и стойки. Металният повод е задължителен!” - разказва с блеснали от възбуда очи един млад риболовец.

„На дъно в Керамоти препоръчвам плажа - корда минимум 0,50 - 200/300 метра” . обажда се друг българин с басов и авторитетен глас.
Според местните корифеи, друг метод за улов, но през деня, на лефер и морски кефал е на плувка - със стръв отново сардина, увита в куки. Стръвта се пуска с тапа и се чака рязко придърпване – „удар”. При този способ се използва захранка - надробена сардина, омесена с малко глина или пясък. Този вид стръв привлича и морските кефали. Те също се ловят на плувка, но далеч по-ефективен е риболовът им с... маркуче! Ето какъв е такъмът: влакно 0,25 мм и кука номер 9-10. На 20 см над куката се поставя оловцето - не по-тежко от 5 г. Предварително на влакното е нанизано каучуково маркуче (шлаухче) – например от вентил на колело. От другата страна в маркучето се вкарва клечка, дълга десетина сантиметра. Така приготвеният такъм се пуска на дъното и се повдига, докато стръвта леко се отлепи от него. Маркучето играе ролята на сигнализатор на кълването, подобно на кивока при зимния риболов. Кълването е много фино и кратко - особено това на кефала. Този способ за риболов е успешен само от кейове, вдадени навътре в морето, с колони, под които има вода.

Ето и съветите на бай Камен Петров, дошъл в далечно Керамоти да си вачеше крастата чак от Казанлък.

В Керамоти се лови разнообразна морска риба, от пясъка и от кея, през деня и през нощта и не е необходим билет! Забранено е само ловенето от лодка без разрешително. Хванат ли те,конфискуват всичко,лодка,мотор,такъми и отгоре на това пишат доста солени актове. Разрешително за риболов от лодка може да се извади от морската полиция в Кавала - на пристанището на морските комети. Получава се срещу снимка и 20 евро.

Тръгвайки на риболов в Керамоти, вземете със себе си телескоп с водачи (най добре по-дълъг от 3 м), съответната макара и по желание телескоп без водач и по възможност по-дълъг от 5 м. Основно влакно от 0.20 и нагоре, в зависимост от начина на риболов (на плувка или на дъно) и здравината му. Морски куки от 0 (лаврак, лефер) до 9 (мормуна), чепаре №№ 5-7, бомбарда по ваш вкус, съответните подвижни и неподвижни плувки и тежести за море.

Не забравяйте „светулките” за нощен риболов и малка ножичка за рязане на рибките”микра” за стръв – продължава бай Камен. Вземете си и някои видове червеи - стръв се продава в местното магазинче. Може да купите морски червей, блатен червей, чистена замразена скарида и други, на цена от 4 евро и нагоре, но може и да си донесете стръв от България. В хладилната чанта си носете замразена трицона, сардина или дребен сафрид. От торен червей няма смисъл, защото умира веднага в солената вода. Белият е отлична стръв за улов на зарган. За морски кефал освен сардина, добра работа като стръв върши и ... пилешкото филе.

За лов на октоподи може да купите цялото снаряжение на място  за около 15-20 евро, но можете до си носите корда 0.9-1.0 и да си купите само пластмасовия рак – за 5-6 евро.

Внимание:  удрят и дракони, особено при риболов на пясъка, затова си носете щипка или дебела ръкавица, не пипайте с гола ръка подозрителна и непозната риба. Преди консумация на такава риба се консултирайте с местните рибари – в последно време се появява нахалник от Средиземно море – тетраодон (Fugu, Puffer Fish), който е опасен и негоден за ядене.

Наслука!

Почивка в Керамоти
Дата:
4/5, гласа
Забележителности около