Най-старият манастир в Европа


с. Златна ливада Старозагорско – Чирпански манастир “Свети Атанас” - Научна експедиция в манастира “Св. Атанасий” край с. Златна ливада, Чирпанско, осъществена на 18 януари 2004 година, доказва, че това е първият манастир, основан по българските земи, и най-старият действащ и днес манастир на Европейския континент - това обяви акад. д-р Росен Милев, ръководител на експедицията и президент на Балканската медийна академия (“Балканмедия”).

Манастирът е основан през 344 г. от Св. Атанасий Велики, патриарх на Александрия. След като приключва църковният събор в Сердика, той се отправя към столицата Константинопол, откъдето се завръща в седалището си Александрия в Египет.

По пътя си спира и преспива в римската крепост, чиито останки днес се намират до манастира. Св. Атанасий решава да се основе манастира, предвид обстоятелството, че в областта на Берое, днешна Ст. Загора, живеещите готи и други племена са подложени на силен натиск от еретици-ариани, непризнаващи Христос.

След смъртта му през 373 г. той приема и неговото име. Това се потвърждава от житието на св. Атанасий, от аналите на Александрийската патриаршия, така също и от останките на “Римския манастир”, както го наричат хората от този край. Манастирът “Св. Атанасий” е най-старият манастир в Европа, следван от шотландския “Кандита каса” (360 г.) и др.

Съществуват и много легенди за чудеса, свързани със светеца и манастира, като намирането на лечебния извор (аязмото) и неговата лековита вода, която привлича богомолците и днес. В манастира е отсядал и Васил Левски.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Чирпан
Забележителности около