Пещера Добростански бисер


Пещера Добростански бисер – друго име – Ахметьова дупка. През 1983 г. за първи път влезнах в Ахметьова дупка бях се запалил по пещерното дело /сега спелеология/ , преди да се спуснем в пещерата ни разказаха легендата за името на пещерата.

„....... По време на турското робство Ахмед ага местният турски гавазин събирал данъци от околните села. В едно от селата поискал да му сготвят нещо вкусно и местните му сготвили свинско със зеле. Ахмед ага си облизал пръстите толкова му харесало. Отивайки в съседното село поискал да му сготвят същото и като разбрал, че са го гощавали със свинско побеснял и решил да запали селото. Тръгвайки по обратният път местни момчета юнаци го причакали и го убили, а тялото пуснали в пещерата......”.

Старите пещерняци разказват, че в пещерата действително са открили човешки скелят със счупен крак, но в никакъв случай не може да се каже дали е на Ахмет ага.

Пещерата е разположена на десния бряг на река Сушица край село Добростан на около 2 км от хижа "Марциганица".

Малък отвор с размери 60 на 70 см и дължина 7м води отвесно в единствената голяма зала на пещерата, която има размери 42 на 20м и височина 12м. Голяма част от нея е заета предимно от сталагмити и сталактони (дебели колони).

Някои имат зеленикава покривка от водорасли и мъхове. Между образуванията са разположени синтрови езера в някои от които има пещерни бисери.

Пещерата няма странични разклонения, но има красиви пещерни образувания, впечатляващи със своите форми сталактити, сталагмити и сталактони.

Пещерата е много лесно достъпна и от части благоустроена - има металната стълба на входа и не се налага да се ползват въжета.

Единствено липсата на светлина е пречка да се оцени изящността на всяко едно образувание. В момента вандали са унищожили част от образуванията.

Имам и стари снимки черно-бели от 1983 – 84 г. аки има интерес ще ги публикувам.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Асеновград
Забележителности около