Посещение на Тракийския култов комплекс в Старосел


Тракийския култов комплекс край Старосел, открит през 2000 г. от Георги Китов, е най-големия открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Монументалната архитектура определя храма-гробница в Четиньова могила като най-мащабния тракийски комплекс от класическата древност на Тракия.

При разкопките в Четиньова могила е разкрита  240-метрова каменна ограда – крипида, каменни стъпала. Могилата е с внушителна фасада с релефни орнаменти, стълби, водещи към двете помещения на светилището. На входа на храма е имало два лъва, археолозите откриват само три от лапите им. Датира от края на V и началото на IV в.пр.н.е. и има предположения, че е на одриския владетел Ситалк. Учените считат, че в светилището са се изпълнявали тайни орфически ритуали.
Влизаме вътре по каменните стълбища и коридор, които ни отвеждат до портал с красиви орнаменти. Зад него има правоъгълна камера. След нея попадаме в главната камера, която е кръгла и с диаметър 5,5 метра. По стените и се намират полу колони, а над тях се виждат орнаментите оцветени в синя, червена и черна боя. На 30 м от главния храм, е открит саркофаг с богато погребение . От него са извадени златен пръстен с изображение на конник, бойни доспехи, стрели, сребърни, бронзови и рисувани керамични съдове, които са отлично запазени. Има и снимки които разказват за работата на археолозите и показват откритията им.


Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Хисаря
Забележителности около