Пътуване до Своге

Хващаш влака, маршрутка или колата и за 45 минути си там. Минаваш през Курило,Ромча,Владо Тричков,Луково,Реброво,Томпсън,Орлин и накрая-Своге. По път за това невероятно градче ще минете по Искърското дефиле и ще се наслаждавате на прекрасните гледки. Своге е един прекрасен град, който събира всички прелести на природата. Чист и подреден - той радва своите близо 9000 жители. Мога да изброя много много места, където можеш да отидеш да си отдъхнеш,да хапнеш или дори да се наслаждаваш на хубавите гледки, които можеш да видиш от всяка страна на града.

Най-добрите места за хапване са: Ресторантите: Солейл, който се намира на ул."Цар Симеон"11А, точно зад данъчната служба, "Искъра",който се намира точно до площада зад гарата,също така и "Макса", който пък е точно до "Искъра".
Хубавото на Своге, е че малък град и можеш да го обиколиш за минути. В обсега на 2км можеш да откриеш всичко, от което имаш нужда:банки,аптеки,ресторанти,магазини за дрехи за храна,салони за красота и в същото време обслужването е на ниво.
Местата за отдих са: "Трите бора" - намират се над стадиона. На Трите бора има беседка, където можеш да седнеш и да наблюдаваш малкото градче. Друго място е Връх Грохотен, но за да стигнеш дотам,трябва да имаш придружител, който знае пътя. Там всяко лято се прави събор и е много весело - хората се събират на палатки и две денонощия не спират да се веселят.
В околностите на града има природни обекти, които си заслужава да се видят. Някои от тях са: Лакатнишките скали, които се намират в Лакатник, на левия склон на Искърския Пролом - между долините на реките Пробойница и Доло. Името на скалите идва от завоя, който прави река Искър - с формата на сгънат лакът. На тези скали са се образували различни скални форми вследствие на външните релефообразуващи сили: пирамиди,кули и др.
В лакатнишките скали се намират много пещери, които е хубаво също да се посетят. Една от тях е Темната Дупка,която всъщност е една от най-дългите в Стара планина. Пещерата е на три етажа и се състои от две силно разклонени галерии.


Други пещери са: Аржишка дупка, Свинска дупка, Вража дупка и др.
Други места , които не са за изпускане са: Водопадът Скакля, който се намира при село Бов и Вазовата пътека, която е точно над водопада - там Вазов е черпил своите идеи за произведенията си и се е вдъхновявал от тази неземна красота;

Скалното образувание "Джуглата", Пещерата Елата, която е близо до село Зимевица.
Ако искате да отидете на почивка да свеж въздух може да посестите хижите: Пробойница, Добърчин(до село Свидня), Тръстеная(Над Лакатник) и др.
Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Своге
Забележителности около