Раят Синтра

В прекрасната петъчна сутрин решаваме да се отправим с влакче към Синтра – наречен от Байрон Възхитителна райска градина. След първоначалното ни объркване, че влакът тръгва от гарата при река Тежу се оказва че за Синтра трябва да отидем до гарата при зоологическата градина. Е добре, че метрото е бързо и стигаме за няколко минути на вярното място. Там разбираме, че влакчетата до Синтра са на 20 минути и двупосочен билет струва 3.20 евро. Купуваме си билет и се качваме. За около 40 минути пристигаме в сърцето на Синтра. Слизайки на гарата веднага виждаме надвесена крепост на върха на съседния хълм. Отправяме се по уличките на Синтра. Всичко е много красиво. Искаме да стигнем до крепостта, която сме видели на гарата и до замъка Пеня за който сме чули че е символът на града.

В центъра на Синтра се намира Националния Дворец, с красиво изрисувани стаи и с два големи комина във формата на конус

За да стигнем до крепостта вървим нагоре към хълма по криволичещо стръмно шосе което сякаш няма край. Вече сме ужасно изморени - вървим поне час - за наш късмет минава рейс 434, който ни качва срещу билет за 4 евро с който можем да пътуваме цял ден. Рейсът ни стоварва точно пред крепостта на маврите. Купуваме си билет за 4.50 евро и започва нашата разходка по камънаците. Крепостта е построена през 8 -9  век от маврите откъдето идва и името и- мавърска крепост. Разхождайки се по крепостните стени оставам без дъх докато се изкача на най-високата точка докато спътниците ми ме чакат долу респектирани от височината. Е аз се престраших и се изкачих - усилието си струваше - откри се невероятна гледка към Синтра и океана, който се синее в далечината.

Удовлетворена от разходката в миналото и изкачването по баирите се отправям със спътниците си към следващата ни цел – замъкът Пеня, който също съм видяла от крепостта кацнал сред зеленината на съседния хълм.

Замъкът е кацнал на върха на хълм и е сгушен в огромен красив парк пълен с екзотични растения и дървета.

Замъкът Пеня – Palacio da Pena е построен през 1839 година от Фердинанд Кобургготски върху руините на манастир от 16 век като стилът на замъкът е интересен смес от готика, романтизъм и манюелин. Той е символ на португалската архитектура по време на Романтизма. Срещу 8.50 евро се потапяме в средновековен лукс, кралски луксозни покои, невероятни картини и порцеланови съдове. От стените ни гледат портрети на крале и кралици живяли в този замък.

Всичко хубаво си има край - моето първо пътуване в чужбина трябва да приключи и да се прибера у дома. В сърцето ми остава прекрасния спомен за едно невероятно преживяване и красиви снимки.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: Португалия  | Лисабон
Забележителности около