Разходка из Стария Пловдив

След една кратка почивка в подбалканското градче Калофер, решихме да се приберем в София за разнообразие след като на идване пътувахме по подбалканския път сега да се върнем по магистралата и така да отскочим за малко до Стария Пловдив.

Винаги много съм харесвала това място – изпълнено с романтика, живописни калдъръмени улички, с музеи, галерии, интересни стари къщи, красиви храмове и уютни кафенета и ресторантчета.

През 1956 г. Стария Пловдив неслучайно е обявен за архитектурно - исторически резерват.

Там разгледахме къщата-музей на Начо Културата – емблематична личност за Стария Пловдив, тъй като той е бил управител на Стария град в продължение на 20 години и благодарение на него са възстановени най-значимите паметници на културата – къщи на известни пловдивски деятели. В къщата на Начо Културата може да разгледате неговата лична колекция от картини на известни художници.

Друга интересна изложба е тази на великия български художник Златю Бояджиев, която се намира в стара възрожденска къща-собственост на д-р Стоян Чомаков, построена в далечната 1860 година. От 1984 г. в нея се помещава постоянна експозиция от 71 картини на Златю Бояджиев.Отскочихме и до Античния театър и до Етнографския музей, където се потопихме във възрожденския бит на българите.

Античния театър е построен по времето на император Марк Улпий Траян. В края на IV-ти век голяма част от театъра е разрушена - от пожар или заметресение, но благодарение на реставрацията му той е в днешния си вид. Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-79 година от Археологическия музей в Пловдив.

 

Къщата, в която се намира Етнографският музей, е построена през 1847 година и е разположена в голям двор, оградена с висок каменен зид. Първият и собственик е пловдивският търговец - Аргир Христов Куюмджиоглу. По-късно сградата е била девически пансион, с след това – фабрика за шапки. През 1930 г. къщата е купена от тютюневия търговец Антонио Коларо. В музея  разгледахме много интересни мебели, покъщина, различни костюми, селскостопански уреди и др. Направихме си и снимки пред музея в облеклото на българи от едно време.


След тази кратка обиколка на Стария град дойде време да се прибираме и нашата разходка във възрожденските градчета приключи, оставайки за нас прекрасни спомени и снимки.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Пловдив
Забележителности около