Рилският манастир


Многократно съм посещавала Рилския манастир. Много харесвам това свято място, защото ме зарежда с положителна енергия. Манастирът носи името на Свети Иван Рилски, който е живял в тази местност и тук е вършил много чудеса за хората. Именно той поставя и началото на манастира.
Рилският манастир е разположен сред ухаещите иглолистни гори на красивата Рила. Светата обител представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки, разположени на огромна площ. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с високите каменни стени на основните си сгради, манастирът има вид на крепост. Попадайки във вътрешността през желязната порта за първи път преди много години останах изненадана от красивите архитектурни форми: арки и колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци. В средата на калдъръмения двор  мирно съжителстват Хрельовата кула и бароковите сребърни куполи на главната църква. Хрельовата кула е най-старата сграда в комплекса – впечатляваща каменна кула, създадена от местния феодал Севастократор Хрелю през 1334-1335 г. През 30-те години на 19 век е построена главната манастирска църква “Рождество Богородично” с архитект майстор Петър Иванович. Храмът е 5-куполен, с три олтарни ниши и два странични параклиса. Едно от най-ценните неща вътре е иконостаса със своята невероятна дърворезба. Стенописите са завършени през 1846 г. и са дело на много майстори, но само известния Захари Зограф се е подписал под своите рисунки.


Манастирът има още своя библиотека, с богат материал, събиран през вековете от над 9 000 старопечатни издания, 250 ръкописни книги от 11-19 век и много други. Музеят, разположен на територията на манастира, също притежава богата експозиция като най-известния експонат е едно уникално произведение на изкуството - Кръста на Рафаил. Направен е от цяло парче дърво и е кръстен на своя създател - монахът е използвал фини длета, малки ножове и увеличителни лещи, за да извая в кръста 104 религиозни сцени и 650 малки фигурки. Работата трае не по-малко от 12 години и е завършена през 1802 г. - тогава творецът загубва и зрението си.


На излизане от манастира се вслушайте в ромона на Рилската река и хапнете от вкусните мекици, които се продават в отсрещната хлебарница.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Рила
Забележителности около Рила