Широка Лъка


В един октомврийски неделен ден се отправяме към село Широка Лъка – отдавнашна моя мечта. Пътят към Широка Лъка е много живописен и криволичещ. Явно затова и селото се казва така – “лъка” на старобългарски означава лъкатушене. Широка Лъка е архитектурен и фолклорен резерват известен с множеството запазени стари родопски къщи и народните песни в съпровод с каба гайда.


През лятото тук се провежда прочутото надсвирване с каба гайди, за което се събират хора от всички краища на страната и селото се препълва-много хора спят и на палатки на поляната в края на селото.


Друга местна забележителност е църквата “Св. Богородица” построена през 1834 г. според легендите само за 38 дни. За съжаление и църквата и етнографския музей бяха затворени, така че нашата разходка бе само по улиците на селцето покрай реката. Тук сякаш времето е спряло – само тук таме видяхме хора, а някои от къщите изглеждаха съвсем безлюдни.В Широка лъка видяхме и известното Национално музикално училище, където са се учили много от талантливите ни представители на народния фолклор. Хвърлям последен поглед към къщите, съхранили характерната Родопска архитектура, калдъръмените улици и сводестите мостчета на реката, вслушвам се в ромона на реката и вдишвам с пълни гърди планинския въздух. Време е да тръгваме обратно и си обещаваме пак да дойдем в това райско кътче.


Дата:
4/5, гласа
Забележителности около