Широка лъка Смолянско


Времето в Широка Лъка, тече толкова плавно, че ти се приисква поне за няколко дни да заспиваш в тишината на Родопите, и да се събуждаш в свежестта на тукашния планински въздух, носещ мириса на вековните дървета.

Днес селото е известно с типичната си архитектура на запазените възрожденски къщи, които в съчетание с уникалните сводести мостове,

църквата «Успение Богородично» построена през 1834г, с килийно училище към нея, запазени обичаи и фолклор правят Широка лъка единствения архитектурно-фолклорен и етнографски резерват в България.

Селото има 110 паметника на културата
, които изразяват различните етапи на духовно, културно и стопанско развитие в течение на годините. Тук типичното архитектурно майсторство е намерило изражение в големите, предимно двуетажни масивни къщи с каменни основи и разчупена външна фасада.

Повечето от къщите са строени върху наклонен терен и изглеждат гордо надвесени над калдъръмените улички.

Както е характерно за балканските села в централната част на България, така и тук повечето къщи са с каменни покривни плочи.

Дворовете на къщите са с характерни дебели каменни дувари, които по време на Османското робство са предпазвали домовете от нежелани погледи.

Широка лъка е известна със своите каба-гайди и десетките певци и музиканти съхранили и разпространили славата на родопския фолклор.

В селото има музикално училище за народни песни и инструменти.

В миналото селото е било опорен пункт на революционната дейност на Капитан Петко войвода, живял тук 1878 – 1879 г.


Тук е родното място на Eкзарх Стефан I.


Един от спасителите на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта на Хитлер.

Със своята автентичност, днес Широка лъка привлича многобройни туристи. В селото има няколко къщи за отдих, които посрещат своите гости с типичната за този край битова атмосфера и традиционна кухня.

Край селото се намира скарно образувание “Момата”, според легендата мома от селото прибираща се с овцете към овчорника вижда, че турците са заклали брат и чакат нея, тогана тя помолила Господ да я превърне в камък за да избегне безчестието и Той изпълнил молбата и.
Един от 100-те национални туристически обекта на България - http://ivoso100.blog.bg/ № 87

Дата:
4/5, гласа
Забележителности около