Стражева крепост Букелон


с. Маточина Хасковско – средновековната стражева крепост Букелон /или Маточинска крепост както я знаят местните/. Една от любимите ми крепости. Крепостта до скоро не беше достъпна тъй като се намираше в района на границата ни с Турция, зад охранителната система /кльона/. Пътува се от Свеленград за с. Маточина пътя е хубав асфалтов. По време на пътуването три пъти се пресича кльона на последният път преди с. Маточина има гранични полицай и ви проверяват личната карта, но за сметка на това ви упътват накъде да карате. След два широки завоя се излиза над селото и крепостта се вижда на отсрешният баир.

Може да се стигне с колата, но по-добре я оставете в селото за 5 мин. сте до крепостта. Запазена е в почти първоначалният си вид. Мястото където е построена крепостта е много стратегическо и от горе се открива невероятна гледка към чукарите на Сакар.

Построена в началото на XIV в. като своеобразна преграда, бранеща подхода към Одрин. Това е една от най-добре запазените военни постройки от времето на Втората българска държава. Тя принадлежи към т.н. вътрешни кули или донжони - самостоятелно укрепени сгради вътре в очертанията на големите крепости.

Служили са за наблюдение и последна защита по време на война, а в мирно време са използвани за жилища на феодала и неговото семейство. Кулата при с. Маточина се състои от средна част с четириъгълен план и два издатъка, от които източният е полуцилиндричен. Средната част е на два или три етажа, а полуцилиндричното тяло - на три етажа, като последният е служил най-вероятно за параклис.

Връзката между етажите се е осъществявала чрез дървени и каменни стълби, споени с бял хоросан. Според строителните особености кулата-крепост най-вероятно е била построена върху развалините на по-стара. Това вероятно е била крепостта Букелон, известна от прочутата битка през 378 г. между римляни и готи, завършила с катастрофално поражение за римляните.


Буквата “М”, която се разчита в тухления монограм, изписан встрани от арката над входа, предполага, че крепостта е била издигната от българския цар Михаил Шишман (1323-1330 г.).


Според едно съобщение от 1664 г. крепостта при с. Маточина е била изоставена напълно.

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Свиленград
Забележителности около