Тунис - или не се прееб@вай като мен

Дата на публикуване: 27.09.2010г. 13:45:59 часа Включвам се за да изкажа едно непредубедено (за сметка на това изстрадано) мнение:
Преди няколко дни се върнахме от "почивка" в Тунис. Като цяло сме много разочаровани, защо - ще стане ясно.
Пътувахме с Алфатур и бяхме настанени първоначално в BARCELO HAMMAMET HOTEL (бивш MIRAMAR). В последствие се преместихме в MARILLIA  в YASMINE HAMMAMET.
За незапознатите ще уточня, че HAMMAMET е първоначалния курорт (стария), а YASMINE HAMMAMET е новия курорт на същата плажна ивица, но на 5км от стария.
BARCELO ни беше ГОРЕЩО препоръчван от Алфатур като прекрасен хотел с чудесно обслужване. Това се оказа една голяма измама. Прословутите му 4 звезди биха отговаряли максимум на 1 по нашите стандарти. Обслужването е най-отвратителното, с което съм се сблъсквал.
Плажа в HAMMAMET е прекрасен - много фин бял пясък, който не оставя прах по кожата, водата е чиста - няма водорасли, плажа не е пренаселен, няма джетове и прочие простотии:
\\\"\\\"
BARCELO има разкошен парк:
\\\"\\\"
\\\"\\\"
\\\"\\\"
А сега отрицателните страни:
малко снимки от първата стая в която ни настаниха:
\\\"\\\"
\\\"\\\"
\\\"\\\"
\\\"\\\"
на първата се вижда слънчевия лъч, който палаво се провира през дупките на пердето и ме събуди първата сутрин, на втората - една размазана бубулечка, убита мъчително  от предишен обитател на стаята, на третата - лобното място на гадинката от предната снимка - точно над главата ми..., а на последната снимка личи здравословната плесен в тоалетната.
След като набързо се запознат с показаните екстри отидохме на рецепцията да искаме смяна на стаята. Там някакъв обслужващ персонал от неустановен пол "много любезно" ни обясни, че няма проблем (то той/тя си нямаше никакъв проблем) и ще ни сменят стаята,..., но УТРЕ. В 10 часа.
Дойде "утре"-то и в десет часа друг "любезен" служител на хотела ни каза, че за първи път чувал за смяна на стаи и , да можело, но..., УТРЕ. В 10 часа.
И понеже бях подготвен (около 130 USD в дребни банкноти) - та мушнах 2 от тях и се сдобихме ВЕДНАГА с една от най-добрите стаи в хотела.
При нея мухъла беше само по завесата, но поне тя (завесата) беше здрава, а плочките в банята бяха сменени преди не повече от 20 години. Я да ви покажа и тази завеса:
http://media.snimka.bg/7266/020787428.jpg
Оказа се, че имаме други "екстри" - ако вода от нашия душ падне на пода на банята - наводнява тавана на банята под нас. Благодарение на това в стаята нахлуваше обслужващ персонал, който забърсваше банята ни по всяко време, но най-вече между 14 и 15 часа.
За десерт в новата ни стая витаеше една непреодолима СМРАД на канализация, от която не можахме да се отървем. СМРАД е слаба дума за нежния аромат, който ни принуди да сменим хотела въобще.
Свързахме се с агента на ТЕЗ ТУР (Александър) - много любезно и оправно момче, та благодарение на него (и финикийските знаци) се прехвърлихме в MARILLIA  в YASMINE HAMMAMET.
Оказа се, че хотела пак е 4-звезден и почти отговаря на 3-звезден нашенски, но чистотата и обслужването бяха в пъти по-добре.
За сметка на това - плажа не става. Пясъка не е толкова фин, има боклуци и треволяци, а морето е пълно с гадни червени водорасли. Не от онези с дългите листа като в Турция и Гърция, а малки плуващи като жабурняк гнусотийки. Нищо - седяхме си на басейните - те поне бяха чисти и достатъчно големи.
Друг плюс на YASMINE HAMMAMET в сравнение с  HAMMAMET е, че можеш да излезеш и да се разходиш в нещо различно от циганско гето. Имат си пазар - МЕДИНА, който е красиво ограден и живописен, имат си яхтено пристанище и крайбрежен булевард.
Имат си и тълпи от нагли манг@ли (пардон, араби), които се опитват на всяка цена да ти пробутат боклуци на цена минимум 20 пъти над разумната. Няма шанс да се опиташ да разгледаш нещо (доколкото има неща за разглеждане) без минимум 30 пъти (броих ги) да те питат :от къде си, познаваш ли Стоичков/Балъков, искаш ли хубаво "..." - каквото  там ти пробутва, защо не го искаш, ма имал много добра цена, ма пак ли не го щеш, ма тя цената била повече от добра, ама виж го само колко е хубаво, ма как тъй не ти трябва - даже много ти трябва, ама за къде бързаш, ама няма да намериш по-хубаво ,,, никъде и т.н. и т.н. - хайде върви се разхождай.
Да не забравя да допълня - хавлиите в хотелите НЕ СТАВАТ за ползване. Перат ги редовно, но са поне на 10 (може и на 20 или 30) години и са износени до неузнаваемост и трайните лекета си стоят. В BARCELO кърпите имаха едва забележим кехлибарен оттенък върху първоначалното бяло, а в MARILLIA - леко сивкав оттенък. Друго ценно за мен открите е, че таксиметраджиите са същите като нашите - ако ги вземеш от стоянка се пазарят за минимум двойна цена, а ако спреш някой движещ се - цената по апарат е доста по-евтина от тази в България.
Да вметна и нещо за прословутите екскурзии - единствената, която за мен си струва е "Светлинното шоу". Струва си, защото франсетата са им го направили много културно и зрелищно, понеже преди самото шоу има запознаване с традиционният им поминък с безплатни (!!!!!!!!!!!!! в Тунис - Безплатни!!!!!!!!!!) снимки със статистите ( в смисъл че ти се снимаш безплатно с тях с твой фотоапарат - защото някъде взимат пари и за това - например при слона на Ханибал на входа на Медината), има още две шоута - пак безплатни, традиционна Тунизийска вечеря включена в цената (от нея всички си тръгват гладни -  да си предвидите нещо за дояждане в хотела), а и самото Светлинно шоу е много красиво и оригинално - надявам се някой ден и в Бг да си имаме такова ...
Екскурзията до Картаген е клопка - от Картаген са останали 2 (две) прави колони и няколко подземия, а акцента на екскурзията е Медината в Тунис - пазаренето в техния пазар.
Екскурзията до Сахара е още по-голяма пре@бавка - уж всичко е включено на цена 83 евро (тя някак си магически става 122 евро, ама карай), но ВОДАТА си я плащаш. Солено. А ако вземеш Кока-кола от бедуин в пустинята - ще ти струва - ... - 20 евро или си оставаш там :) бедуински шегички :)
Плащаш си НАЕМ за дрехите, които ти дават за да яздиш камила с тях. Иначе всичко друго е включено в цената (освен ако не измислят още някой начин да ти измъкнат парите).
И така вместо да си почина си прекарах голяма част от времето в разправии с местното население, платих си като за почивка в Ибиса, а получих спане в нещо като Ахтополско бунгало.
Това е моята равносметка.
Не бих препоръчал тази дестинация никому.
Дата:
4/5, гласа
Забележителности около