Природен парк “Русенски Лом”

Това е един от десетте природни парка на България, обявен за такъв през 1970 година. Разположен е по каньоновидната долина на река Русенски Лом – последен десен приток на р.Дунав, и обхваща територия от 3408 ха. В парка, признат за интересен и ценен обект - даващ възможност за научно-изследователска дейност, преобладават широколистни гори от кафяв габър, космат дъб, цер, благун, сребриста липа, люляк. Птиците са представени от египетски лешояд, скален орел, ловджийски сокол, кукумявка, а бозайниците – предимно от сърни, зайци и други дребни гризачи.
 В продължение на милиони години природните сили, дали си среща тук - водата, вятърът и земните движения, търпеливо са моделирали и извайвали внушителен по размери  каньоновиден пролом със свой собствен образ и вид.Ленивото спокойствие на реката и буйната растителност, спускаща се като зелен водопад над нея, придават необикновено изумрудено очарование на пленителната природна гледка.

Точното разположение на природния парк е между селата Писанец, Нисово, Сваленик, Червен, Кошов и Иваново - по поречията на реките Бели, Малки, Черни и Русенски Лом. Със специалния статут на допълнително защитени територии в границите на парк “Русенски Лом” са: горски масив "Батаклията", раят на птиците "Бакаджика", скалното образувание "Мамула" край село Писанец, както и множеството пещерни пространства и навеси, доказано обитавани от човека още през каменната епоха.

Освен за птици и по-дребни животински видове, Природен парк “Русенски Лом” е райско кътче за всички страстни природолюбители.През последните години, от Дирекцията на парка, са разработени няколко както пешеходни, така и веломаршрути, екообразователни пътеки и специални панорамни площадки за необезпокояващо наблюдение на обитателите на защитената територия.

Особено подходящи са разходките по тези места през горещите летни дни, когато Природен парк “Русенски Лом” се превръща в истински остров за спасение от жегата и горещините.Това, всъщност е моят “спасителен остров”....А защо не и вашият?!

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Русешопинг
Забележителности около