с. Лютиброд


Най-добрият и „красивият” начин да пресичете Стара планина е през Искърското дефиле. След като преминете край Черипишкият манастир и го посетите разбира се спрете в село Лютиброд, няма как да го объркате на отсрешният склон са Ритлите.

Друго което може да се види е:

Местноста “Рашов Дол” – Пантеон на безсмъртието “В Тревожните майски дни на 1876 г. в овчарската колиба на баба Мария Цоловска се укрили отселелите след боевете във Врачанският Балкан група четници предвождани от Георги Апостолов член на щаба на Ботевата чета. В разярилият се ожесточен бой загинали 10-те Ботеви четника и две овчарчета.

На 3 юни отсечените глави на загиналите били набучени на колове и разнасяни по околните села. Тук край село Лютиброд е края на Априлското въстание и Ботевата чета. Българино сведи глава за почит местноста е свята.


Точно между Ритлите е съществувало населено място защитено от горе и от долу с крепостна стена. Средновековната крепост "Ритлите" Един от най-впечатляващите средновековни паметници в региона, където може да бъде усетена атмосферата на изпълнените с напрежение и опасности ХІІ, ХІІІ и ХІV векове.

Между отвесно изправените величествени скали на природния феномен "Ритлите" и днес все-още стоят основите на средновековните жилища. На това място е бил разположен цял град, който е използвал за своя защита непристъпните скални образования. Достъпът до този "град" е много труден, тъй като за да се стигне до него е необходимо да се премине по стръмният наклон между "Ритлите".

Неподготвеният посетител попада на място, където времето е спряло.

Пространството между отвесните канари остава изолирано от съвременния свят, а изкачването по стръмния, почти отвесен наклон извежда на върха на височината, от където се открива поразяваща гледка към пролома на река Искър – вижте клипа - http://www.vbox7.com/play:53cf2a0b .

В подножието на крепостта се намира ранно християнска базилика останките на един от най-ранните християнски паметници в региона.

Това са основите на огромна базилика, строена в първите векове от приемането на Християнството за официална религия - V век.

Тази сграда впечатлява със своето разположение в сърцето на планината и с богатството на своята украса.

Във вътрешността на базиликата могат да бъдат видени останки от нейната подова настилка, части от олтарната преграда, части от колонадата.

Красотата и изяществото на изпълнение на тези архитектурни останки ни пренасят във времето, когато

Балканските земи се превръщат от отдалечена провинция на

Римската империя в център на новосъздадената византийска държава – вижте клипа -
 http://www.vbox7.com/play:09879c99

Дата:
4/5, гласа
Етикети: България  | Враца
Забележителности около