Начало / Почивки / Почивки - Саранда

Албания - на море в Саранда и Ксамил ПОТВЪРДЕНА!

Номер на оферта

/

202344

Дати & цени

Цената включва

- Транспорт и транспортни разходи с лицензиран автобус за международни превози
- 7 нощувки със закуски в избрания хотел ( в хотелите: Диво палас и Лъкшъри закуската е на блок маса)
- 6 стандартни вечери по меню в ресторантите на хотелите: 4-степенно меню включващо: салата, предястие, основно ястие по избор от две предложени, десерт и вода по време на вечерите
- Посещение в Янина – столицата на ЕПИР
- Водач от агенцията по време на целия престой

Цената не включва

- Медицинска застраховка помощ при пътуване в Чужбина в ЗК „Левинс”: при лимит 2000евро / 4000 евро/ 10000 евро до 65 год.: 5 лв./ 7 лв./ 10 лв. За туристи на възраст над 65 год. и до 70 год. сумите се завишават с 50%. Туристи над 70 год. заплащат с 100% увеличение на посочените цени!
- Доплащане за ползване на двойна седалка от 1 турист – 70 лева
- Музейни такси за обекти посещавани по желание в Гирокастра и Саранда около 700 ал. леки
- Трансфер до Саранда – 5 евро на турист, осъществява се при минимум 20 туриста
- Трансфер до античен и средновековен Бутринт – 10 евро на турист (вкл. входен билет) при минимум 20 туриста
- Еднодневна екскурзия до Гирокастра и Синьото око – 25 евро (не вкл. входни такси) при минимум 20 туриста
- Еднодневна обзорна екскурзия Албанска Ривиера с плажуване на плажове: Джале и Ламан – 25 евро , при минимум 20 туриста
- Албанска фолклорна вечер в замъка „Лекуръси” в Саранда – 30 евро на човек при минимум 30 туриста
- Екскурзия до остров Корфу с разглеждане на града и посещение на двореца Ахилион с местен екскурзовод – 70 евро при минимум 30 туриста

Програма на пътуването

Албания - на море в Саранда и Ксамил- има свободни места

АЛБАНИЯ почивки 2017 на море в САРАНДА и КСАМИЛ – ТРОПИЧЕСКИЯТ РАЙ на Европа!

ОТСТЪПКИ при депозит до 1 месец преди отпътуване – 30 лева от редовните цени в таблицата!

Лято 2017 в Албания в земята на ТОСКИТЕ: Саранда, КСАМИЛ, ХИМАРА, БУТРИНТ и ГИРОКАСТРА!

Предимства на програмата:
Курортът Ксамил е всичко това, за което всеки мечтае – недокосната и уникална природа с не един, а цели 12 пясъчни плажа в закътани заливи, галени от чистото като сълза Йонийско море!
Ксамил е екзотичен и неповторим с 4-те си на брой островчета и възможност да плажувате на тях!
Ксамил привлича с малките си преобладаващо три етажни приветливи семейни хотели!
И не на последно място Ксамил привлича с ниски цени в магазини и заведения…

Нови по – НИСКИ цени в хотел „АРДИАНИ” 3* - валидни за нови резервации от 17 юли!

Пътуване с автобус в осем дни със СЕДЕМ нощувки, закуски и вечери в приказния курорт КСАМИЛ!

дати на отпътуване: 02.09.2017 г., 09.09.2017 г., 16.09.2017 г., 23.09.2017 г., 30.09.2017 г., 07.10.2017 г.

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка от цените – 70 лева!

Програма:

1 Ден – Кулата – Янина – Саранда
Сутринта в 06:30 часа отпътуване от София, храм – паметник ”Ал.Невски” по маршрута. Пътуването е през територията на Гърция по скоростната магистрала „Виа Егнатия” или още известна като Е – 90. Пристигане в курорта Ксамил – тропическият РАЙ на Европа привечер. Настаняване в избрания хотел. Вечеря. Нощувка.

2 Ден – Ксамил – Саранда
Закуска. Свободно време за плаж и опознаване на курорта. Това, което ще установите в този първи ден е, че в курорта Ксамил не е от голямо значение дали хотела, в който сте настанени е в непосредствена близост до плажа (такива хотели са ограничен брой) защото великият творец – Природата, тук е сътворил цяла една броеница от плажове, разполагайки ги по протежение на целия курорт ( не по-дълъг от около 3 км. покрай морето) в закътани малки заливчета. Разходете се, опознайте заливчетата и изберете най-подходящият за Вас плаж и залив… Може пък да поискате да плажувате на остров…и това желание е изпълнимо! Тропическият РАЙ в Ксамил предоставя цели четири на брой островчета, пълни с живот: пищна зеленина и птича песен, които местните нарекли: Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров. До някои от островчетата се стига с плуване, а можете да отидете и с лодка или водно колело. На островчетата също, както и на останалите плажчета има плажен бар, предлагащ шезлонги и чадъри, напитки и храна.

След обяд в 17:00 часа Ви каним (по желание 5 евро) на вълнуваща разходка в курорта Саранда, красиво разположен на живописен залив във формата на подкова с невероятна панорама към отсрещния остров Корфу, разположен само на 2 морски мили от Саранда! По протежението на целия залив е красивият крайбрежен булевард с дължина около километър, тънещ в зеленина, цветя и прекрасни огромни палми, които ведно с ласкавото слънце създават усещане за тропически ширини.. В разходката си достигаме и до забележителностите: останки от древна синагога, принадлежала в 5 в от н.е на богата общност евреи живели тук, православната църква, пристанището и археологическият музей. Свободно време за разходка и възможност да отседнете в някое крайбрежно заведение за чашка кафе или халба албанска бира. За любителите на романтиката и „ловците на уникални моменти” вълненията достигат кулминацията си в прекрасния и уникален залез на Саранда, когато ти се струва, че остров Корфу в отблясъците на залязващото слънце, сякаш плува на повърхността на чудното Йонийско море! В 19:00 часа отпътуване от Саранда за Ксамил и хотела. Вечеря. Нощувка.

3 Ден – Ксамил
Закуска. В 10:00 часа Ви каним (по желание 10 евро, с вкл. входен билет) на разходка до античния и средновековен град Бутринт, обект от листата на Юнеско. На разстояние 4 км. от Ксамил - на крачка от границата с Гърция и срещу източните брегове на остров Корфу, в естествен парк от 20 кв.км, заобиколен от великолепният канал Вивари, свързващ соленото езеро Бутринт с Йонийско море, е разположен спиращият дъха античен град – Бутринт. Ще чуете легенди, според които днешният Бутринт е античната „малка Троя” построена от Хелен, един от синовете на цар Приам и Андромаха, съпругата на Хектор намерил смъртта си в Троянската война.. Запознавайки се отблизо с грандиозните някога постройки: административни сгради, площад, обществена баня, светилището на Асклепий и прилежащият амфитеатър, Портата кула и Лъвската порта, ще си дадем сметка за уникалната хармония в строителството на древен Бутринт, дело на четири цивилизации: Елините от времето на Александър Велики, два века по-късно – Римляните, последвани от Византийците и Венецианците. И всяка от тези цивилизации строила, достроявала и обогатявала своя славен Бутринт, който откриваме тук - в тази все още не достатъчно популярна земя на орлите – Шкиперия! Разглеждането на Бутринт отнема около 1,5 – 2 часа. Завръщане в курорта Ксамил около 12:00 часа на обяд. Свободно време за плаж и разходка. Вечерта по желание и срещу доп. заплащане ( възрастен 30 евро; деца до 12 г. – 15 евро) Ви каним на албанска фолклорна вечер в замъка Лекуръси в Саранда. Нощувка.

4 Ден – Ксамил
Закуска. Свободно време за плаж. Ако сте любопитни да опознаете околностите на Ксамил, нашият екскурзовод ще Ви ориентира как да достигнете до съвсем близко разположените до курорта Ксамил плажове: плажът на Чайката и плажът на Огледалото, не по-малко живописни и интересни. Вечеря. Нощувка.

5 Ден – Ксамил – Синьото око – Гирокастра – Ксамил – 150 км.
Закуска. Свободно време за плаж или за любознателните: по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до природния феномен „Синьото око” - един от 18-те на брой извора, даващи началото на река Бистрица и уникалният каменен град на хилядата стъпки – Сребърната Крепост ( Аргирокастро от гръцки) – Гирокастра – град-музей под защитата на Юнеско. Вълнуващо пътуване в земите на Месопотам с древната църква „Свети Никола”, в земите на Финия – политически център на древните Каони и гърци ( този район, както и в самата Саранда гръцкото население е повече от малцинство и региона е естествен център за всички гърци на територията на днешна Албания, предпочели да останат да живеят тук), пътуване покрай 25 километра дългата река Бистрица с води толкова бистри, че дори от автобуса виждате камъчетата по дъното й! Разглеждането ни започва от града – музей Гирокастра, чиято история, както и наименование са забулени в мистерията на многочислени легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първи заселници тук преди две хиляди години са илирийското племе арги, които са и строители на крепостта, един от обектите на посещение в нашата разходка. В 16 век наличната крепост е допълнително укрепена от Янинския Бонапарт – Али паша, казват, че стените са й дебели цели три метра! Днес на територията на крепостта се намира военен музей, а самата крепост е сцена на провеждан на всеки пет години – международен фестивал на фолклорната музика на Балканите. Разходката ни продължава в стария град и местния базар с магазинчета, предлагащи сувенири, все тук е и църквата „Св. Сотир” и старата джамия. Ще посетим и етнографския музей, помещаващ се в къщата, в която е роден диктатора на Албания – Енвер Ходжа. Свободно време за покупки, самостоятелна разходка и възможност за обяд. На връщане за Ксамил ще посетим редкия природен феномен – Синьото око. Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

6 Ден – Ксамил – Химара – плаж Джале – Ксамил – 160 км.
Закуска. Свободен ден за плаж в Ксамил или за любознателните: по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия по Албанската Ривиера – БРЕГУ, както я наричат албанците. В 09:30 часа се отправяме на вълнуващо пътуване, което в разстоянието от 70 километра пропътувани по живописен и панорамен път, все покрай Йонийско море ще ни направи свидетели на дивни гледки. Пътят ни превежда покрай крепостта Porto Palermo, разположена на остров свързан със сушата с тесен провлак. Крепостта е строена през 1622 год. от Венецианците, после е притежание на Али паша – Янинският лъв, а турците мечтаят да я притежават, за да я използват за атаките си срещу остров Корфу. Кратка спирка и фотопауза при крепостта. Още под давлението на красивата гледка към крепостта идва ред и на красотите на скътаня плаж „Горещият плаж”, селцето Кепаро и триетажната кула на Али Паша изградена в селото, прилежащият му плаж и така до градчето Борш с най-дългата плажна полоса в Албания – цели 7 км.! Отбиваме се в Борш за чашка ароматно кафе на плажа, снимки и гладки снежно бели камъчета за Вашата колекция… Нашата основна цел обаче е удивителният плаж Джале в района на Химара, покрит с фин пясък, гален от изумрудено сини води. Плажът принадлежи на Химара – древно селище с история от 3500 год. Името си дължи на епископа, който го основава. В антични времена е столица на каоните, едно от четирите елинизирани илирийски племена. Многобройни са забележителностите на Химара, поделена днес на нова и стара Химара. Свободно време за плажни забавления, по желание обяд и в 15:30 часа отпътуване обратно за курорта Ксамил с попътна спирка за плаж и къпане на плажа Ламан. Вечеря. Нощувка.

7 Ден – Ксамил
Закуска. Свободно време за плаж и разходки или по желание и срещу доп. заплащане: целодневна екскурзия до остров Корфу и двореца Ахилион. Завръщане в Ксамил привечер. Вечеря. Нощувка.

8 Ден – Ксамил – Янина – София
Закуска. В 09:30 часа отпътуване за България. Пристигане в София късно вечерта.

Хотели и цени:

Hotel DIVO PALACE – 3* пакетни цени за 7 нощувки с автобус на база закуска и вечеря:
Хотел Диво Палас -3* е построен през 2010 г.

Препоръчваме хотел Диво палас 3* на тези туристи, които обичат да бъдат в центъра на курорта. Препоръчваме хотела на туристите, които не се притесняват от разстояние 100 м. до най-близък плаж и осъзнават, че курорта има още 11 на брой плажа, от които хотела отстои на равно разстояние!

Хотел Диво Палас 3* получи заслужена оценка "ОТЛИЧЕН" от туристите в изминалото лято 2016 по всички критерии.

Дати/ На турист в двойна стая/ Трети възрастен/ Дете 0-11.99г./ Фамилна стая(2 преходни стаи) Цена за 4 възрастни
СУПЕР ЛАСТ минит оферта за дата 02.09. за последни 4 стаи в хотел „Диво палас” – 539 лв.
02.09.– 09.09.17/539 лева/500 лева/365 лева/2070 лева
09.09.– 16.09.17/589 лева/550 лева/415 лева/2270 лева
16.09.– 23.09.17/569 лева/499 лева/415 лева/2099 лева
23.09.– 30.09.17/569 лева/499 лева/415 лева/2099 лева
30.09.– 07.09.17/555 лева/470 лева/355 лева/2050 лева
07.10.– 14.10.17/555 лева/470 лева/355 лева/2050 лева

Hotel ARDIANI – 3* пакетни цени за 7 нощувки с автобус на база закуска и вечеря:
Хотел Ардиани – 3* е построен 2010 г.

Препоръчваме хотел Ардиани 3* на тези туристи, които обичат да бъдат в хотели централно разположени и на комуникативни места!

Препоръчваме хотела и на тези туристи, които искат изглед море – стаите имат гарантиран страничен изглед море!

Предимство на хотела е просторен ресторант с отличен персонал: готвачи и сервитьори и търговски площи: пред площада, вътрешна закрита зала и прекрасна, просторна тераса на гърба на сградата с невероятен изглед към морето и островчетата на Ксамил.

В момента на публикуване на офертата (28.01.17) Хотел „Ардиани” е след тотална реновация, изразяваща се в подмяна на мебели, легла и матраци, входни врати и подови настилки и санитарен фаянс в баните! От месец юни на разположение на гостите е и коктейл - пиано бар с приятна музика и невероятна панорама към морето и вълшебните залези на Ксамил!

Дати/ На турист в двойна стая/ Трети възрастен/ Дете 0-11.99г./ Единична стая
02.09.– 09.09.17/595 лева/540 лева/420 лева/735 лева
09.09.– 16.09.17/595 лева/540 лева/420 лева/735 лева
16.09.– 23.09.17/555 лева/499 лева/410 лева/710 лева
23.09.– 30.09.17/555 лева/499 лева/410 лева/699 лева
30.09.– 07.10.17/535 лева/479 лева/399 лева/679 лева
07.10.– 14.10.17/535 лева/479 лева/399 лева/679 лева

Hotel LUXURY - 4* пакетни цени за 7 нощувки с автобус на база закуска и вечеря:
Хотел Лъкшъри – 4* е нов хотел и отвори врати през месец юни в Лято 2016.

Препоръчваме хотел ЛЪКШЪРИ 4* на привържениците на съвършения лукс и удобствата на модерната техника...

Хотел Лъкшъри 4* е единственият четиризвезден хотел в курорта Ксамил и напълно отговаря на категория 4* - обзаведен е с много вкус, а собствениците правят всичко възможно да осигурят и поддържат висок стандарт на обслужване в целия комплекс: хотел и ресторант.

Хотелът можете да разгледате и тук: www.hotel-luxury.al

Дати/ На турист в двойна стая/ Трети възрастен/ Дете 0-12.99 г.
02.09.– 09.09.17/STOP SALE/STOP SALE/STOP SALE
09.09.– 16.09.17/595 лева/499 лева/405 лева
16.09.– 23.09.17/565 лева/465 лева/385 лева
23.09.– 30.09.17/565 лева/465 лева/385 лева
30.09.– 07.10.17/565 лева/465 лева/385 лева
07.10.– 14.10.17/565 лева/465 лева/385 лева

Доплащане за предпочитан изглед на стаята на турист за 7 дни:
- до 30 юни и през септември за страничен изглед море – 70 лева на турист за целия период
- до 30 юни и през септември за директен изглед море – 140 лева на турист за целия период
- до 30 юли за страничен изглед море – 140 лева на турист за целия период
- до 30 юли за директен изглед море – 280 лева на турист за целия период

Hotel VILLA PARK BUJARI пакетни цени за 7 нощувки с автобус на база закуска и вечеря:
Хотел Вила парк Буяри – 3* е построен 2010 г. и напълно реновиран ( обзавеждане в стаите и сан. възли) през зимата на 2016.

Препоръчваме хотел Вила Парк БУЯРИ 3* на тези туристи, които предпочитат хотели разположени в непосредствена близост до плаж и море! Хотелът е един от малкото хотели в курорта Ксамил, разположени на първа линия на морето.

Можете да разгледате хотела тук: www.hotelvilaparkbujari.com

Дати/ На турист в двойна стая/ Трети възрастен/ Дете 0-11.99 г./ Единична стая
02.09.– 09.09.17/645 лева/599 лева/555 лева/-
09.09.– 16.09.17/645 лева/599 лева/555 лева/-
16.09.– 23.09.17/610 лева/539 лева/499 лева/810 лева
23.09.– 30.09.17/610 лева/539 лева/499 лева/810 лева
30.09.– 07.10.17/610 лева/539 лева/499 лева/810 лева
07.10.– 14.10.17/610 лева/539 лева/499 лева/810 лева

Забележка: пътуващите със собствен транспорт се възползват от допълнителните екскурзии само ако има места в автобуса!

Необходими документи:
- Валидна лична карта или задграничен паспорт
- За непълнолетни – нотариално заверена декларация от непътуващия родител/ите в 2 екземпляра оригинал и ксеро копие.

Няма визови, санитарни или други специфични изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Начин на плащане:
- При записване 1-ва вноска 30 %;
- Oстатъкът – 14 дни преди отпътуване.

Забележки:
- Пътуването се осъществява при минимум 35 плащащи.
- Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване.
- Агенцията си запазва правото на промени в последователността на програмата!
- Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка Отмяна на пътуване, покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
- Туроператорът притежава Удостоверение за туроператорска дейност № 6896 /21.02.2012г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора на чл. 97, ал.1 от Закона за туризма на 20.01.2017 – застрахователна полица № 03700100001149 в ”ЗД ЕВРОИНС” АД.

Полезна информация:
- Валута: 1 лев = 70,42 Албански леки
- България 12:00 часа – Албания 11:00 часа

Допълнителна информация:

Полезна информация за САРАНДА и живописните му и уникални околности:
Саранада е градът на слънцето, което цели 300 дни в годината „не снема очи” от курорта, сякаш на свой ред е запленено от това райско място!
Курортът е със субтропичен средиземноморски климат и се характеризира с дълго, топло и сухо лято. Цели шест месеца в годината (от май до октомври) са с типичен летен характер и средни дневни температури надвишаващи 23 градуса! Есента тук е кратка с променливо и меко време и обхваща реално само един месец – ноември, който бележи границата между лято и зима. Зимата пък е хладна и не много студена с температури от 16 до 17 градуса и властва от декември до март. Пролетта започва от втората половина на март до края на април, когато отстъпва място на благословеното лято. Именно климатът е една от причините това място да е любимо на туристите, които определят Саранда като Тропическият рай на Европа.
Саранда привлича и със забележителностите си, резултат от богатата му хилядолетна история, привлича и с природата си щедро дарила Саранда с кътчета като: КСАМИЛ с приказните четири островчета, прекрасни плажове като: плажа на Чайката и плажа на Огледалото, а феномена „Синьо око” е просто уникален..
Намирайки се в Саранда няма да Ви липсват нито гръцката салата, нито познатите от гръцката кухня блюда с морски дарове: „миди саганаки”, калмари, октоподи и риби безброй.. и на какви цени само.. започват от 2 евро и стигат най-много до 8 евро за ястие!!!!
Елате, с нас в магичният тропически рай на Саранда и ще разберете нашето вдъхновение, резултат от детайлно проучената от нас Саранда и околности, изготвяйки тази програма!
Цена на трансфер до Саранда: 5 евро

КСАМИЛ – Тропическият РАЙ на Европа
Саранда наричат градът на слънцето, а Ксамил всички единодушно определят като тропическият РАЙ на Европа! Природата е дарила Албания с едно истинско малко райско кътче, извайвайки го на тесен полуостров, обграждайки го от една страна с морето, а от друга с водите на езерото Бутринт. И за да бъде пълно усещането за рай на земята, добавила щедро и четири на брой малки островчета, пълни с живот: пищна зеленина и птича песен, наречени от местните: Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров.
Силно нарязаната крайбрежна ивица естествено оформила цяла една дълга броеница от малки заливчета със смарагдов цвят на морето, контрастиращ с ослепително бял и ситен като брашно пясък.
Общо на брой плажовете са 12 разположени по протежението на може би 4-5 км. дълга брегова ивица. Приятна пешеходна алея настлана с красиви плочки опасва плажовете от край до край.
Край малките плажчета са налични плажни барове, които предлагат шезлонги и чадъри, можете да плажувате и на островчетата, до някои от тях се стига с плуване, а можете да отидете и с лодка или водно колело. На островчетата също има плажен бар, предлагащ шезлонги и чадъри, напитки и храна.
Крайбрежното селище е възникнало през 1966 год. и имало само няколко къщи и разбира се резиденция на диктатора Енвер Ходжа. Тласък в развитието си Ксамил получава от 1991 год. насам и все повече хора се заселвали тук – днес, Ксамил наброява 3000 жители. Ксамил е част от Национален парк Бутринт и по тази причина строго се съблюдава строителството тук, като през 2010 год. над 200 постройки са били разрушени от властите като незаконно построени!
Инфраструктурата се изразява в две основни асфалтирани улици, а останалите са все още само с чакъл, но всичко това туристите дори не споменават във възторжените си писания и явно великодушно са простили липсата на достатъчно асфалт, омаяни от красотата на мястото, което е все още почти диво.
Местните жители са приятелски настроени и гостоприемни и са предимно с гръцки корени, оттук и името на селището Ксамил от гръцката дума Ексамиля (разстояние шест мили) , имайки предвид разстоянието до остров Корфу.
Други търсят значението на името в глагола - говоря (от гр. Милао, ксамилао) може би защото тук говори Природата, а посетителя онемява, запленен от тази красота…
Елате, вижте и се убедете сами!

ГИРОКАСТРА, каменният град с хилядата стъпала – град – музей под защитата на Юнеско
Предлагаме Ви еднодневна екскурзия до природния феномен Синьо око и Гирокастра – столицата на Северен Епир, разположена само на 55 км. от Саранда в красивата долина на река Дрин. Този уникален албански град – музей е запазил облика си на град от 17 век със своите уникални стари къщи - кули. Типичен пример за такава къща – кула е къщата – музей Zekate, изградена с висока основа от камък и дървена част с помещения за живеене. Бойници заплашително надничат от стените на къщата, готови да сразят всеки дръзнал да нападне стопаните..
Историята за възникването на града, както и произхода на името му са забулени в мистиката на многочислени увлекателни легенди, които ще чуете по време на пътуването. Първите заселници тук са илирийското племе арги, които са и строителите на крепостта над града. В 16 век тази крепост е укрепена от Янинския лъв - Али паша, чието родно място Тепелене е съвсем наблизо. Казват, че дебелината на стените в крепостта е цели три метра! Това е една от причините тази крепост да бъде превърната в затвор от цар Зог през 1930 год. просъществувала като затвор до 1960 год. На територията на крепостта днес се помещава Национален музей на артилерията, в който е експонирано въоръжение на албанската армия от годината на независимостта 1912 год. до края на втората световна война. Музеят е отворен през 1971 год. в чест на партизаните, които се борили срещу окупацията на италианци и немци в периода от 1939 до 1944 год.
Крепостта е и част от културния живот на Гирокастра, тук през 1980 год е изградена сцена, на която всеки 5 години се провежда фолклорен фестивал на страните от Балканския полуостров, поставят се и други културни събития в града ежегодно.
Следва разходка в стария град и старият базар, откъдето никой не си тръгва с празни ръце и без покупка.. Тук в района на стария базар е Етнографският музей, който се помещава в родната къща на албанският комунистически диктатор Енвер Ходжа (1944-1985 г.), тук е и църквата „Св.Сотир” наричана още старата Митрополия. Екскурзията ни продължава към природния феномен Синьо око…..

СИНЬОТО ОКО, природен феномен – един от 18-те извора, даващи началото на река Бистрица
На разстояние 25 км. от Саранда и в близост до традиционното селце Мусина в смесена гора от бадеми, орехи, череши, борове и ели на 117 метра височина – 18 извора са намерили път към повърхността от дълбоките земни недра. Сред тези извори се откроява един с неземна красота – фантастичният извор „Синьо око” – истински геологичен феномен. Заради кръглата си форма, наситения син цвят в центъра и светло син в периферията, извора наподобява човешкото око, оттук и името, с което е известен. Никому не е известна точната дълбочина на извора. Водолазите, опитали се да достигнат дъното му, успели да достигнат само до 45 м. дълбочина защото налягането на водата винаги ги изтласква обратно! Извора изтласква 6 кубика вода в секунда, която е с температура 13 градуса. Можете да пробвате да хвърлите камък в центъра на извора и не след дълго ще извора ще ви върне камъка обратно на повърхността! Вярва се, че водата в изворите е филтрация на вода от долината на река Дрин. Всички тези 18 извора захранват река Бистрица, която е дълга 26 километра и посредством изградения изкуствен канал Вивари при Бутринт през 1958 год. се влива в Йонийско море. В района на извора изобилства от диви животни: лисици, диви кокошки, влечуги и белки. В това малко съкровище на Месопотам, изпълнено с мир и красота, всеки посетител получава зареждащата енергия на Природата. Възможност да се насладите на напитка или вкусен обяд в ресторанта до прозрачните води на феномена.
Цена: възрастен – 25 евро, деца до 12 год. – 15 евро (включва транспорт, местен екскурзовод в Гирокастър и вход за феномена Синьо око)

БУТРИНТ – съвършен микрокосмос на средиземноморската история под защитата на ЮНЕСКО
Населеният още от праисторически времена, древен Бутринт е разположен на 4 км южно от курорта Ксамил и заедно представляват част от защитените обекти на Юнеско.
Бутринт предлага неповторима атмосфера, дължаща се на уникална и рядка комбинация от красива средиземноморска природа (Бутринтската гора от ела, бор и величествени евкалипти), археология и паметници обединени в едно цяло.
Бутринт е един съвършен микрокосмос на средиземноморската история, започнала с първите заселници тук още в 12 век пр.н.е и продължила чак до 19 век. Праисторически обекти са разкрити в централното ядро на хълма в Бутринт, заобиколен от водите на соленото едноименно езеро и канала Вивари.
В една легенда Бутринт е „малката ТРОЯ”, а в друга е „градът на БИКА” как и защо ще разберете в увлекателната разходка, в която човек не усеща как са изминали цели 2 часа…
Цена: 10 евро ( включва трансфер и входен билет)

Фолклорна албанска вечер в Замък Лекуръси в Саранда
Замъка Лекуръси е разположен на хълм с височина 600 м. над морето и града Саранда. Построен е в началото на 17-ти век и понастоящем е напълно реновиран. Разполага с прекрасен ресторант, а интериора му наподобява същински старинен замък.
От замъка Лекуръси се откриват зашеметяващи гледки на 360 градуса, наблюдавате: гледка към езерото Бутринт и полуострова, на който е разположен Ксамил и в същото време само с едно завъртане вече виждате красивия залив на самата Саранда, както и отсрещния остров Корфу.
В тази албанска вечер ще можете да чуете полифонично пеене ( многогласно), да видите национални носии и разбира се национални танци и хора, в които да се включите също.
Цена: възрастен - 30 евро; дете до 12 г. – 15 евро ( включва трансфер, тристепенно меню за вечеря и ? бутилка вино)

Допълнителна информация

За пътуващи със собствен транспорт – отстъпка в цената 70 лева!

Тагове

Оферти - Албания |  Оферти - Саранда |  Почивки - Албания |  Почивки - Саранда |  Есен 2023 - Албания |  Есен 2023 - Саранда

Избрани оферти