Начало / Екскурзии / Екскурзии - Бали

Индонезия - островите Суматра, Ява, Комодо и Бали

Номер на оферта

/

140285

Дати & цени

10 май 2024 г. - Цена от 7905 лв.

Цената включва

Самолетни билети София – Доха – Медан/ Денпасар – Доха – София с включени такси, багаж 23 кг и ръчен 8 кг;
Всички трансфери и транспорт с туристически автобус/бус;
13 нощувки в лоджове и хотели 4 и 5*;
13 закуски, 2 обяда;
Всички екскурзии с местни екскурзоводи и включени входни такси за обектите по програмата:
разглеждане на Медан;
посещение на плантации за каучук и палмово масло;
трекинг в джунглата в търсене на орангутана;
обиколка на Брастаги;
посещение на селото Докан, водопадите Сиписо-писо и Ефрата, панорамната кула Теле, селото Сухи-Сухи;
екскурзия в езерото Тоба с посещение на Томок и Амбарита;
посещение на храма Прамбанан, султанския дворец и Водния дворец;
посещение на храмовете Боробудур, Мендут и Павон;
екскурзия до островите Падар и Комодо, посещение на Розовия плаж;
Представител на туроператора по време на пътуването.

Цената не включва

Виза за Индонезия – 35 щ.д.
Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.

Допълнително се заплащат:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 150 лв.
Допълнителни екскурзии и мероприятия по желание: Нуса Пенида - 125 лв.; Танах Лот, Бедугул и Таман Аюн – 133 лв

Програма на пътуването

ИНДОНЕЗИЯ - Архипелагът на съкровищата островите Суматра, Ява, Комодо и Бали

16 дни / 13 нощувки

ДАТА: 10.05.2024 – 25.05.2024

ЦЕНА на човек в двойна стая: 4033 € / 7905 лв

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Затворете очи и си представете една необикновена страна, разпръсната върху 17 500 острова сред необхватния океан, на ръба на континента Азия и около екватора. В главата Ви неминуемо ще нахлуят различни асоциации – възникнала в суровите условия на вулканични изригвания и земетресения, обуславящи жизнеността и разнообразието на природата ?, уникални ендемични животни и растения - гиганти и джуджета, съжителстващи в горите и водите ?, различни етнически общности, населяващи плодородната ? земя, безкрайни плажове и красиви залези, разнообразие от религии, езици и обичаи, стройни палми и тучни оризища, водопади и езера, легенди за дракони и човекоядци, контрастиращи с божествено спокойствие... Тази страна пресъздава сътворението и самия живот, извира от недрата на земята, събира хората „единни в многообразието“, което е и девиз на нацията – това е Индонезия. Посетете я и опознайте безценните ? съкровища както никога преди!

ПРОГРАМА

10.05.2024-пт 1 ден София Доха
Отпътуване от летище София, Т2 – полет QR 228 13:40 ч. Кацане в Доха в 18:15 ч. Обиколка на Доха.

11.05.2024-сб 2 ден Доха Медан
Полет QR 966 за Медан в 02:40 ч. Пристигане в Медан (СУМАТРА) в 13:30 ч. Посрещане, трансфер и настаняване. Свободно време за почивка и освежаване след дългия полет. Медан е един от четирите главни града в Индонезия, като в него и принадлежащите райони живеят 3,4 милиона души. Основан в началото на 19 в., в миналото е бил наричан „земята на парите“ заради оживената търговия с тютюн, каучук, чай и други ценни стоки, отпътуващи от процъфтяващото му пристанище. Следобед ще разгледаме Медан, приемствен за новото като всеки пристанищен град, формиран в духа на ислямските традиции, обогатен от холандските колониални нрави и подслонил колорит от цял свят. Ще посетим бившия Дворец на султана, внушителната Главна джамия, китайския храм и района Кесаван – старият център с първата улица на Медан от холандския период, отличаващ се с елегантна класическа архитектура и множество ресторанти с вкусни местни специалитети, гордост на жителите на града. Връщане в хотела и нощувка.

12.05.2024-нд 3 ден Медан – Букит Лаванг (закуска)
Закуска. Отпътуване за Букит Лаванг (около 3 ч.) Букит Лаванг е природен резерват на брега на река Бохорок в северозападната част на Суматра и главна точка за достъп до природния парк Гунунг Леусер, в който на свобода в естествената си среда живеят суматранските орангутани – един от трите вида в света, критично застрашен от изчезване. Ще навлезем сред джунглата в резервата, като по пътя ще спрем при плантации за маслодайни палми и каучуково дърво. Пристигане в Букит Лаванг, настаняване и нощувка.

13.05.2024-пн 4 ден Букит Лаванг – трекинг в джунглата – Брастаги (закуска)
След закуска излизаме на приключение в джунглата – в продължение на 3 часа ще изследваме вековните зелени дъждовни гори – истински рай за приматите, в търсене на дългоопашати макаци, лангур на Томас, гибони и удивителните орангутани. „Орангутан“ произлиза от малайски и буквално преведено означава „горски човек“. Дните си тези удивителни животни прекарват основно в хранене и разходки сред короните на дърветата, отличават се с висока интелигентност и характерния оранжев цвят на козината. Живеят между 30 и 45 години. Популацията им наброява 5000 екземпляра, а незаконната сеч и бракониерството са най-големите заплахи за тях. Докато ходим сред джунглата, ако имаме късмет, можем да видим и рафлезия – цветето гигант с най-голям цвят в света. Връщане в хотела, освобождаване на стаите и отпътуване към северната част на Суматра за Брастаги – най-близкият голям град по пътя към езерото Тоба. Пътувайки от изток на запад, от ниския район към централните части, покрити с планини, ще наблюдаваме променящата се природа с покачване на надморската височина. След около 4 часа ще пристигнем в Брастаги, известен с вкусните и свежи плодове, чиято „кралица“ е маракуята. Ще направим кратка обиколка, която ще започне с посещение на парка Лумбини с реплика на пагодата Шведагон в Мианмар и колоритния пазар за плодове. Ще се изкачим до хълма Гундалинг, за да се насладим на красив панорамен пейзаж, доминиран от симетричните конуси на двата вулкана, разположени близо до града – Сибаяк (2212 м) и Синабунг (2460 м). Настаняване в хотела, свободно време и нощувка.

14.05.2024-вт 5 ден Брастаги – остров Самосир (закуска)
След закуска освобождаване на стаите. Отпътуване за езерото Тоба – най-голямото кратерно езеро на планетата, разположено в калдерата на супервулкан. Формирано е преди около 75 000 години при най-мощното и апокалиптично изригване за последните 25 милиона години, за което се смята, че е определило развитието на човешкия вид и разпространението му на Земята. Въпреки надморската височина от около 900 м, водите на езерото целогодишно са с температура 24-27 градуса, а ролята на езерото е определяща за поминъка в района. По пътя ще спрем в селото Докан, за да се запознаем с традиционния бит и местните обичаи на общността Батак. Ще видим зрелищния водопад Сиписо-писо, който се излива от подземна река по стената на кратера на Тоба и се врязва в земята от височина 120 м, след което продължаваме към панорамната кула Теле, за да се насладим на безкрайната шир на езерото Тоба. След като посетим Ефрата, още един красив водопад, ще отидем до селото Сухи-Сухи с типичните „дълги къщи“, ще научим какви са характеристиките на архитектурата на Суматра, нейната символика и декорация, за местните тъкачески традиции, след което ще прекосим езерото с лодка, за да достигнем остров Самосир, разположен в средата му. Настаняване в хотела и нощувка.

15.05.2024-ср 6 ден остров Самосир (закуска)
Закуска. Денят е посветен на културата на Батак и езерото. Ще посетим няколко традиционни села – в Томок ще разгледаме гробница на кралете от Сидабутар, а в Амбарита ще видим трона и залата за екзекуции на кралете от Сиалаган. Батак представляват около 3% от всички жители на Индонезия и населяват териториите около езерото, общо наброяват около 9 млн. души, предимно християни. Корените им могат да бъдат проследени 2500 години назад и към тях се причисляват 6 племена. До идването на холандските колонизатори живеят сравнително изолирани, с любопитни практики, сред които е било дори човекоядството – тук изпращали осъдени кръвосмешатели и престъпници. При завладяването на Северна Суматра холандското колониално правителство забранява мрачния ритуал със закон през 1824 година. Традиционните вярвания на батакските народи се основават на съществуването на душа на живота и душа на смъртта и много хора ги следват до днес успоредно с основната религия, която изповядват. Следобед връщане в хотела и свободно време. Нощувка.

16.05.2024-чт 7 ден остров Самосир – Медан Йогиакарта (закуска)
Закуска. Отпътуване за Медан. Полет за Йогиакарта (ЯВА) – културният център на остров Ява. Пристигане и посещение на Прамбанан (ЮНЕСКО) – най-мащабният, най-красивият и главен хиндуистки храмов комплекс на остров Ява и в региона, датиран от 9 в. и посветен на хиндуистката троица божества – Брама, Вишну и Шива. Той е бил огромен и е включвал 237 храма, като за построяването му е било отклонено коритото на близката река. Повечето от малките храмове днес са в руини, но все още могат да се видят трите най-големи храма, посветени на Тримурти (чрез нейната персонификация като Брама, Вишну и Шива, представляващи принципите на сътворението, съхранението и разрушението), както и трите по-малки храма, посветени на животните, които съответните божества използват като „превозни средства“ - Нанди (бикът на Шива), Хамса (лебедът на Брама) и птицата Гаруда на Вишну. Трансфер до хотела и настаняване. Нощувка.

17.05.2024-пт 8 ден Йогиакарта (закуска)
Закуска. Посещение на Боробудур – един от най-известните и величествени будистки монументи, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1991 г., вписан в Книгата на Гинес като най-големия будистки храм в света. Боробудур е изграден през 8 и 9-и в., но става известен за Запада цяло хилядолетие по-късно, след като холандски инженер по заповед на британски генерал го "открива" на остров Ява. Общата площ на комплекса е над 2 500 кв. м., а гледан от птичи поглед, той наподобява огромна мандала в съответствие с будистката представа за света. Според местно поверие, ако три пъти обиколите ступата по часовниковата стрелка в пълно мълчание, ще сбъднете свое съкровено желание. Изтъкан от символика и оставащ завинаги в сърцето, Боробудур смайва с мащабното строителство, изящни релефи, необичайна структура и драматичната гледка от върха към могъщите вулкани Мерапи и Мербабу, заобиколени от тропическа гора. Ще посетим и храмовете Мендут и Павон, свързани в церемониално единство с Боробудур. Трите храма са построени в един и същи период, в стила на яванската храмова архитектура, от едни и същи материали и са разположени под права линия, като всеки има различни функции. В края на май всяка година при пълнолуние будистите на Ява отбелязват рождението на Гаутама Буда с шествено поклонение, което тръгва от Мендут, преминава през Павон и завършва в Боробудур. Следoбед ще се запознаем със старата част на Йогиакарта, ще разгледаме Султанския дворец и Водния дворец. Ще посетим и стария район Малиоборо, който в миналото е бил церемониалният булевард на султана, а днес е китна и оживена търговска зона с много сувенири на достъпни цени, работилници за батик, рикши, возещи туристите и други. Пресечете ли от другата страна на уличката, ще се озовете пред Вредендург форт и най-стария хотел в града – наследство от холандския колониален период с типичен архитектурен стил от тази епоха. Нощувка.

18.05.2024-сб 9 ден Йогиакарта ? Денпасар – Нуса Дуа (закуска)
Закуска. Трансфер до летището и полет за Денпасар (БАЛИ). Кацане, трансфер до хотела в Нуса Дуа. Настаняване. Свободно време за плаж и почивка. Нощувка.
Бали е райско кътче, което очарова и остава в сърцето на всеки – тук, насред Индийския океан, пред очите Ви се редуват прекрасни пейзажи – безкрайни зелени оризови полета, достолепни планини и вулкани, гъсти тропически гори, приказни плажове, допълнени от смайващите храмове, сътворени от ръцете на изкусни майстори, предали своите традиции на следващите поколения. В балийската култура хармонията между природата, човека и божественото начало е определящ принцип, ето защо островът е идеално място, където да възобновите духовното си равновесие, за изчистите съзнанието си и да почувствате връзката със земята. Тук се празнуват и почитат животът, единството с природата и красотата, като всеки е добре дошъл.

19.05.2024-нд 10 ден Нуса Дуа (закуска)
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или *по желание с доплащане целодневна екскурзия до Нуса Пенида с обяд.
Рано сутринта ще отпътуваме за пристанището в Санур. Оттам с моторница ще плаваме до най-големия от трите острова на източния бряг – Нуса Пенида, известен с красивите си плажове, драматични отвесни скали и легендите, свързани с черна магия и традиционния фолклор на остров Бали. Ще бъдем посрещнати с напитка за добре дошли, след което ще започне разходката до приказните кътчета на острова. Първо ще посетим плажа Келинкинг – визитната картичка на Нуса Пенида, отличаваща се с типичната форма на скалата, и дивите плажове в подножието ?, в които се разбиват тюркоазеносините вълни. Ще обядваме в местен ресторант (индонезийска кухня, напитките не са включени). Следват Ангелското езерце и Счупеният плаж – два интересни крайбрежни басейна, образувани от пропадане на варовиковите скали с красиви природни формирувания, арки и стотици нюанси на морската вода. Накрая ще посетим Кристалния залив – един от най-епичните пейзажи на Нуса Пенида с красив широк плаж, впечатляващи скални форми, пищна зеленина и палмови дървета. Връщане с лодката в Санур. Нощувка.

20.05.2024-пн 11 ден Нуса Дуа Денпасар Лабуан Баджо (закуска)
Закуска. Освобождаване на стаите и трансфер до летището. Пристигане в Лабуан Баджо (ФЛОРЕС) – малък град на брега, горд с красивите си залези. Посрещане, трансфер до хотела, настаняване и нощувка.

21.05.2024-вт 12 ден Комодо – остров Падар – Розовият плаж – Лабуан Баджо (закуска, обяд)
Рано сутринта траснфер до пристанището и отплаване. Ще спрем на остров Падар и след кратък преход (прибл. 20 мин.) ще достигнем панорамната точка в най-тясната част на острова, откъдето извисени над океана ще се любуваме на невероятна гледка от Индонезия – снежнобял плаж отляво, черен отдясно и зелената шир на хълмовете и високите скали пред нас. След кратък престой за снимки се връщаме на корабчето и продължаваме към остров Комодо, където ще наблюдаваме комодските варани, научно описани през 1912 г. Това са най-големите гущери на Земята, дължината им достига до 4 метра, а теглото – до 150 кг. В миналото – през 17 в., островът се използвал за заточение на престъпници, които съобщавали, че островът се обитава от огромни дракони, нападащи хора. Дълго време никой не вярвал в тези разкази, именно затова едва в началото на 20 век изследователи пристигнали тук и описали този уникален ендемичен вид, уязвим от изчезване днес. Комодските варани обитават островите Ринка, Падар и Комодо и общо наброяват 3500 – 5000 екземпляра. Ще се върнем обратно на лодката, за да стигнем до невероятния Розов плаж, считан за едно от най-добрите места за наблюдаване на подводните рифове и коралите. Свободно време за плуване, гмуркане и почивка върху финия бледорозов пясък – рядък природен феномен, който се дължи на високата концентрация на корали в състава му. Обяд на корабчето и отплаване обратно към Лабуан Баджо. Връщане в хотела и нощувка.

22.05.2024-ср 13 ден Лабуан Баджо Денпасар – Убуд (закуска,обяд)
Закуска. Свободно време. Посещение на пещерата Бату Сермин – в превод от бахаса „пещерата на огледалния камък“. Името ? произлиза от интересен феномен, който може да се наблюдава в слънчев ден около обяд – когато лъчите си проправят път до стената, тя ги отразява заради съдържащите се в нея варовик и сол. Допреди няколко хилядолетия пещерата е била част от морското дъно, заради което в някои части могат да бъдат видени вкаменелости на различни морски обитатели – риби, костенурки и корали. Обяд в местен ресторант. Трансфер до летището и полет за Денпасар (БАЛИ). Трансфер до Убуд и настаняване в хотела. Убуд е столица на традиционните изкуства и занаяти. Тук всяка уличка е изпълнена с живот и украсена с типичната за тази част на Азия кокетна екзотика. Разходка сред оризовите полета, сред галериите, снимки на огромна люлка, спирка в някое от непретенциозните кафенета или уединение в отличните хотелски комплекси сред красивата природа на острова – всеки от тези начини за почивка е удачен според настроението и предпочитанията ви. Посрещане и трансфер до хотела. Настаняване. Свободно време. Нощувка.

23.05.2024-чт 14 ден Убуд (закуска)
Закуска. Свободен ден за почивка или *по желание с доплащане – екскурзия до Танах Лот, Бедугул и Таман Аюн.
Ще започнем от градчето Сингападу във вътрешността на острова, за да посетим местна къща и да се запознаем с разпределението на домовете и бита на обикновените хора. Ще посетим Таман Аюн ? фамилен храм на кралското семейство Менгви. В превод името на храма означава „прекрасна градина“. Таман Аюн е уютно разположен сред величествени дървета, множество водни канали и езерца. След това ще продължим към Бедугул – планинска местност с едноименно селце, което се намира на живописния бряг на езерото Братан, формирано в кратера на отдавна угаснал вулкан. Местните наричат езерото „сърцето на Бали“ и съществува поверие, че водата му дарява с младост и дълголетие. Местността предлага фантастични гледки – планински върхове, обвити в облаци, тропически джунгли, спокойни езера и свежа прохлада. Ще посетим свещения храм Улун Дану Братан с над 300-годишна история, разположен на брега на езерото, чиито тъмни и дълбоки води са свещени за балийците. Следва Танах Лот - един от най-популярните обекти на острова. Той е действащ хиндуистки храм, един от най-впечатляващите храмове, част от своеобразен пояс от свещени обекти край брега, предназначени да защитават острова от демоните на океана. В превод името му означава „земя в морето“, което буквално илюстрира местоположението на храма върху скала в морето, до която се стига по тясна пътечка само по време на отлив. Под храма има пещера с вълшебен според местните вярвания водоизточник. Водата е прясна и сладка, въпреки че храмът е заобиколен от океана от всички страни. Връщане в хотела и нощувка.

24.05.2024-пт 15 ден Убуд – Денпасар (закуска)
Закуска. Свободно време. Освобождаване на стаите на обяд. Около 19:30 ч. трансфер до летището.

25.05.2024-сб 16 ден Денпасар Доха София
В 01:05 ч. полет за Доха. Кацане в 05:35 ч. Полет за София в 07:40 ч. Кацане в 12:40 ч.

=============================================================

Хотели по програмата или подобни:

11.05 – 12.05 1н Медан Emerald Garden 4*/Le Polonia 4*
12.05 – 13.05 1н Букит Лаванг Ecolodge Bukit Lawang
13.05 – 14.05 1н Брастаги Sinabung Hills 4*/Sibayak Intl 4*/Mikie Holiday 4*
14.05 – 16.05 2н Самосир Tabo Cottages/Toledo Inn/Samosir Villas
16.05 – 18.05 2н Йогиакарта Melia Purosani 5*/The Phoenix 5*
18.05 – 20.05 2н Нуса Дуа Nusa Dua Beach Hotel and SPA 5*
20.05 – 22.05 2н Лабуан Баджо Bintang Flores 4*
22.05 – 24.05 2н Убуд Sakti Garden 4*

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Условия за записване и плащане:
Депозит при записване в размер на 2500 лв.
Второ плащане – 2500 лв. до 12.01.2024;
Доплащане до 65 дни преди отпътуване – 06.03.2024.

Анулации и неустойки:
До 7 дни след сключване на договор – без неустойка;
До 96 дни преди отпътуване - 10% от общата сума по договор;
От 95 до 66 дни преди отпътуване – 50% от общата сума по договор;
От 65 ден до 40 ден преди отпътуване - 80% от общата сума по договор;
От 40 дни до датата на заминаване – пълната стойност на пътуването.
Преотстъпване на пътуването на друго лице и смяна на име без неустойка – до 20 дни преди заминаване.

Анулации и възстановяване на суми:
При анулация на пътуването от страна на ТО, сумата се възстановява в 7-дневен срок от анулацията.
При активация на полицата „Отмяна на пътуване“, включително при положителен PCR тест, сумата се възстановява спрямо условията на Застрахователя.
При невъзможност от пътуване, поради забрана или ограничения вследствие на епидемичната обстановка свързана с Covid-19, заплатената сума се възстановява в пълен размер в рамките на 14 дни от датата на отпътуването.

Необходими документи:
Данни по лична карта, сканирано копие на задграничен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването (25.11.2024) и 2 свободни страници;
За деца под 18 г., пътуващи без родител/и – нотариално заверено родителско разрешение за напускане на страната от непътуващия родител/и (оригинал и 1 копие).
За деца, чиито родители са с различни фамилии, се изисква копие от акт за раждане на детето, в който да са вписани и двамата родители.

Минимален брой туристи: 10
Срок за уведомяване при недостигнат мин. брой туристи – до 20 дни преди тръгване.
При несъбран минимален брой от 10 туристи, но не по-малко от 9 се доплащат 129 лв.

Визов режим:
За български граждани се изисква виза за посещение на Индонезия с цел туризъм при престой до 30 дни. Визата се получава и заплаща на летището при пристигане, цената е 35 щ.д.

Медицински изисквания:
Пътуването е без задължителни имунизации.
При посещение на островите Флорес и Комодо е препоръчително предварително да се приемат профилактично препарати против малария и на място да се ползват репеленти.
От 09.06.2023 няма ограничения във връзка с Ковид. За актуалните изисквания ще бъдете информирани с наближаване на датата на тръгване.
Пътуването не е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.

Вид използван транспорт:
самолет
лек автомобил/ бус
лодка

Примерно полетно разписание:
QR 228 София, Т2 – Доха 13:40 – 18:15
QR 966 Доха – Медан 02:40 – 13:30 (+1)
QR 961 Денпасар – Доха 01:05 – 05:35
QR 227 Доха – София, Т2 07:40 – 12:40

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Тагове

Оферти - Индонезия |  Оферти - Бали |  Почивки - Индонезия |  Почивки - Бали |  Екзотична почивка 2024 - Индонезия |  Екзотична почивка 2024 - Бали

Избрани оферти