Начало / Почивки / Почивки - Вльора

ПОЧИВКА В АЛБАНИЯ ВЛЪОРА

Номер на оферта

/

229479

Дати & цени

Цената включва

Цената включва:
– Транспорт с лицензиран туристически автобус;
– Всички пътни и магистрални такси;
– 7 нощувки на НВ / категоризацията е определена по албанското законодателствo/ в хотел Olympia touristic village 3*
– Медицинска застраховка за периода на пътуването с асистанс и покритие 5 000 евро;
– Бонус – посещение на Елбасан на връщане;
– Курортна такса по време на престоя;
– Водач от фирмата по време на цялото пътуване и престой в Албания;
– Екскурзоводско обслужване.

Цената НЕ включва:
– Допълнителни екскурзии:
* Круиз Карабурун и Сазан: цена на екскурзията: 30 евро при минимум 30 участници
* Саранда и Бутринт с плажове: цена на екскурзията: 30 евро при минимум 20 участници
* Гирокастро: цена на екскурзията: 30 евро при минимум 20 участници
* Берат и Аполония: цена на екскурзията: 20 евро при минимум 20 участници
-Гарантирано настаняване на първите три реда в автобуса (при наличност) – срещу доплащане: 20 лева на човек;
– Доплащане за мед.застраховка зa лица от 2 до 5 год. и от 64 до 75 год. години – доплащане на застрахователна премия – 8.00 лева за целия престой. Лица до 2 год. и над 75 год. се застраховат по индивидуално изчислена застрахователна премия
– Разходи от личен характер;
– Входни такси за посещаваните музеи, обекти и прояви, посещавани по желание и градски транспорт. Входните такси на посещаваните обекти са ориентировъчни. Туроператора не носи отговорност за евентуалната им промяна от местните власти.
* Крепостта в Берат – 100 албански леки /? 1,5лв./
* Музей на Онуфри в Берат – 200 албански леки /? 3лв./
* Етнографкият музей в Берат – 200 албански леки /? 3лв./
* Входна такса в Бутринт – 700 албански леки/? 7,50 лв./
* Музея в Гирокастро – 200 албански леки/? 3лв./
– ТА препоръчва на своите клиенти да сключат допълнителна Застраховка „Отказ от пътуване“, за покриване на разходите в случай на невъзможност за осъществяване на пътуването.

Програма на пътуването

1-ви ден /събота/ София-Охрид-Вльора -Радимe

Отпътуване 6.00 ч. от “Руски паметник”.
Пристигане в района на Вльора на Албанската ривиера вечерта. Настаняване в хотел “Olympia touristic village” 3 *Района на Радиме се намира на 13 км южно от град Вльора, разположен по красивото йонийско крайбрежие на Албания. В близост се намира Национален пакр Карабурун и остров Сазан. Мястото е отлична изходна точка за множество екскурзии в красивите околности, както и за морски приключения. Плажа и местността носят името на малкото селце, което се намира на 2 км във вътрешността в полите на планината. Вечеря. Нощувка.

2-ри ден /неделя/ Вльора
Закуска. Свободен ден за плаж и екскурзия до Вльора. Отпътуване в 15:30 часа за Вльора. Модерният и гостоприемен курорт е популярна туристическа дестинация, тъй като предлага прекрасни условия за морски отдих и пълноценна почивка. Вльора е второто по големина пристанище и третият по големина град в Албания. Градът е разположен на брега на Адриатическо море, живописно кацнал на залив със същото име. Силните позиции на Вльора като курорт се допълват и от факта, че съществува фериботен маршрут между нея и италианските морски и пристанищни градове Бриндизи и Отранто в Апулия. Вльора е основан като древногръцка колония през VI век пр. Хр. под името Аулон. Името на града на български и италиански е Валона. Валона се е наричал града и през средновековието. Посещение на центъра на града, с площада на Независимостта, свободно време за разходка. Престоя е около 2 часа и половина. Връщане в хотела за вечеря около 19:00 часа. Нощувка.

3-ти ден /понеделник/ Берат и Аполония
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или по желание екскурзия до Берат и древна Аполония. Отпътуване за Аполония Илирийска –останки от античен древногръцки град. Градът е основан през 588 г. пр.н.е. на десния бряг на река Вьоса на 10 km от устието й в Адриатическо море. Аполония е крепост и търговски център, от който тръгва в североизточна посока южния ръкав на римския търговски път Виа Егнация. По време на Първата световна война австро-унгарците започват археологически разкопки в района, продължени от френски археолози след създаването на Албания. Разкопките разкриват храм и театър от 6 век пр.н.е., както и антични улици, мозайки и други. Действащият музей в Аполония е отворен с помощта на Съвместна програма на ЮНЕСКО – “Култура и наследство за социално и икономическо развитие”. Следващата ни спирка е Берат, един от най-впечатляващите градове в Албания. Берат/Белиград/ е наричан „градът на хилядите прозорци” или „културно-историческото сърце на Албания”, град-музей с древна история, включен в списъка за световнотокултурно и природно наследство на ЮНЕСКО, тясно свързан с българската история. Берат е разположен на десния бряг на албанската река Осум в близост до планината Томор. Датира от IV век пр.н.е. и няколко века по-късно е бил част от Първото и Второто българско царство. Запазени са много православни църкви, както и гроба на паметни за българската история имена – Свети Йоан Владимир, Свети Горазд и Свети Ангеларий – ученици на Кирил и Методи. Градът запазва славянското си име Белиград до XVII век. Днес на най-високата точка са запазени останки на средновековна българска крепост. Туристическа обиколка в Стария град: Крепостта, Музея на Онуфри, Етнографския музей и други (входните такси се заплащат отделно). Свободно време. Връщане в хотела за вечеря около 18:00 часа.Нощувка.

4-ти ден /вторник/
Свободен ден в Радиме – Закуска. Свободен ден за плаж и почивка. Вечеря в хотела. Нощувка.

5-ти ден /сряда/ Карабурун и Сазан
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или по желание – круиз с корабче до полуостров Карабурун и остров Сазан. В 08:30 часа отплаване с корабче пред хотела за полуостров Карабурун. Тайнствения полуостров се намира недалеч от плажа Радиме. Карабурун е най-големият полуостров в Албания. Обявен е за Националния парк и е бивша военна зона на страната. Най-високата точка на полуострова е връх Корет (826 м). Известно е, че той е посещаван от видни исторически личности, като Марк Антоний и Мануел II Палеолог по пътя им към Венеция. При ясно време от върха на Карабурун с невъоръжено око може да види италианския полуостров Салентина и град Отранто. Този регион е богат на разнообразие от подводни пейзажи, местообитания на различни животински видове. Карабурун има и друго очарование – уединени плажове; сините води на Йонийско и Адриатическо морета; мек средиземноморски климат и красиви места за гмуркане. Следва обиколка на красивия залив на Вльора покрай остров Сазан – най-големият албански остров с площ 5 км?. По принцип е необитаем, но е и бивша военна база, която все още разполага с бункери и тунели, предназначени да издържат на ядрена атака. Той остава забулен в мистерия за повечето албанци, въпреки че някога там са живеели над 3000 военнослужещи, от които са останали едва няколко. В края на Втората световна война той попада под властта на бившия албански комунистически лидер Енвер Ходжа. Албанският комунистически режим по-късно изгражда там ровове и тунели, за да отблъсне евентуална западна инвазия. През 2015 год. най-секретната военна база на бившата комунистическа страна Албания отвори своите бункери и тунели в опит да привлече потоци туристи. По време на круиза е предвидено акостиране на плаж на полуостров Карабурун. Прибиране в хотела около 16:00 часа. Вечеря. Нощувка.

6-ти ден /четвъртък/ Красиви плажове по Ривиерата със Саранда и Бутринт
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или по-желание целодневна екскурзия по плажовете на албанската Ривиера с посещение на Саранда и обекта на ЮНЕСКО Бутринт. Отпътуване рано сутринта от хотела към едни от хубавите плажове по посока към Саранда. Ще посетим известните плажове в района на Химара. Това е двуезичен регион и община в южна Албания, част от окръг Вльора. Разположена е между планините Каналия и Йонийско море. Районът се състои от град Химара и няколко села. Има дълги бели пясъчни плажове, а няколкото хълмове край морето са терасовидни и засадени с маслини и цитрусови дървета. Районът разполага с няколко православни църкви и манастири, построени в традиционната византийска архитектура. Плажът в Дерми е един от най-известните в Албания. Ослепителна плажна ивица покрита с бели камъчета дълга няколко километра, която се облива от дълбока синя морска вода. За любителите на приключения има много малки заливи по брега на морето. Една от най-дългите непрекъснати плажни ивици в Албания е 7 км дългият плаж Борш. Подходът до него е по красив крайбрежен път, водещ към широка равнина, в която е едноименния град. Още по-забележително е, че туризмът едва е докоснал Борш, въпреки местната общност и мащабното производството на зехтин. Плажът е приютил нищо повече от няколко импровизирани ресторанти и барове и няколко места за настаняване. Едно от вълшебните места за почивка в Албания е Саранда – курорт с 300 слънчеви дни в годината и с недокосната екзотика, показващ другото лице на Албания. Съвместяващо културата на няколко епохи, куротното градче се счита за вратата към южна Албания и е една от най-важните туристически атракции на Албанската ривиера. То е разположено в открит залив между високи планини и водите на Йонийско море, на около 10 км от великолепния гръцки остров Корфу. Античното и средновековно селище Бутринт е разположено в Южна Албания, в близост до град Саранда. Мястото е сравнително недостъпно, от едната страна е Йонийско море, а от другата – езерото Бутринт и река Павла. Самото антично селище е включено и в територията на национален парк „Бутринт“. Градът е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство от 1992 год. Връщане в хотела около 20:00 часа за вечеря. Нощувка.

7-ми ден /петък/ Гирокастро –Сребърната крепост
Закуска. Свободен ден за плаж и почивка или по-желание целодневна екскурзия до Гирокастро. Отпътуване от хотела в 07:30 часа. Пристигане в Гирокастро около 10:00 часа. Гирокастро е град южните части на Албания, център на едноименната административна област. Името на града на гръцки е Аргирокастро и означава Сребърна крепост. Той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Историческият град Гирокастро е разположен в долината на река Дринос. Основан от заможни земевладелци с големи имения, днес той е рядък пример за добре запазен, характерен за региона на Югоизточна Европа град от епохата на Късното Средновековие. В центъра му се издигат множество къщи-кули ( „куле”- на турски кула). Крепостта на града, изградена през 13 век, се намира на височина 336 метра на хълм. Тя съдържа военен музей, включващ заловена артилерия и спомени за комунистическата съпротива срещу германската окупация, както и заловен самолет на американските военновъздушни сили за отбелязване на борбата на комунистическия режим срещу “империалистическите” западни сили. Обиколка по забележителностите на града – крепостта, музейте, родната къща на Енвер Ходжа и други. Свободно време за обяд и самостоятелно разглеждане на града. Връщане в хотела около 19:00 часа. Вечеря. Нощувка.

8-ми ден /събота/ Радиме – София
Закуска. Отпътуване за България. По пътя посещение на Елбасан – древната Скампа, възникнала през I-ви век. Според археолозите началото на днешния град и крепостта е поставено през първата половина на 4-ти век. През 1466 година от османския султан Мехмед II възстановява стените и преименува града на Ел Басан /на турски –Крепостта/. По-голямата част от тях са добре запазени и до наши дни. Днес Елбасан е четвъртият по големина град в Албания и е индустриалното сърце на страната с много добре развита черна металургия и дървообработване. Фото-пауза в центъра на града при крепостта. Отпътуване за Македония. Пристигане в България късно вечерта.

Тагове

Оферти - Албания |  Оферти - Вльора |  Почивки - Албания |  Почивки - Вльора |  Лято в чужбина - Албания |  Лято в чужбина - Вльора

Избрани оферти