Начало / Статии / Статии - ЮАР

Кейптаун - перлата на Южна Африка

Автор

/

Трябва само да застанете на брега край Блоубергстранд и да погледнете на юг към залива, за да разберете защо Кейптаун е град мечта за толкова много хора.

Неговото местоположение е уникално. Тейбъл Маунтин извисява своя изумителен плосък силует, акуратно подчертан от коничните върхове на Сигнал Хил и Лайънс Хед от едната страна, и от Девилс Пийк от другата. Кейптаун е сгушен между тях. Или поне така изглежда. В действителност това е само централната му част, защото всъщност той се простира много по-надалеч, в осем различни области, които включват и Блоубергстранд – или Блаубергстранд, „Плажа на синята планина“ – на брега на Атлантическия океан, на 15 км от центъра.

Градът следва извивката на полуострова и заобикаля Тейбъл Маунтин до залива Фолс Бей от другата страна. Самата планина изтънява на юг до ивица от още дива и некултивирана земя, оформяйки нос Добра Надежда, по-голямата част от който представлява национален парк, за да завърши в Кейп Пойнт, на около 50 километра оттук.



Всичко това, включително и поредицата от заливи по крайбрежието на Атлантическия океан на юг и пристанищата „Саймънс Таун“ и „Калк Бей“ на изток, се счита за Кейптаун.

Щом сте се озовали тук, задължително трябва да се изкачите на Тейбъл Маунтин, като за целта ползвате кабинковия лифт, тръгващ от Тафелберг Роуд в центъра на града, или – което е препоръчваният вариант – като тръгнете пеш по един от няколкото туристически маршрута и после вземете лифта надолу.

По този начин ще можете да се насладите на невероятно богатата местна флора, прочута с факта, че има повече растителни видове, отколкото целите Британските острови – около 1400 вида цъфтящи растения, включително и яркоцветните храсти „финбош“.

Това се дължи на специфичното местоположение на нос Добра Надежда: въпреки че не е най-южната точка на Африка (тази титла се пада на Иглен нос, намиращ се малко по-далеч на югоизток), той е пресечна точка на теченията от Атлантическия и Индийския океан.

Това е ясно за всеки любител на плажните забавления и водните спортове, които играят важна роля живота на Кейптаун: брегът на Атлантическия океан е изумително студен, облизван от арктическото Бенгелско течение. За разлика от него, водата край Фолс Бей, откъм Индийския океан, е осезаемо по-топла. Разположението на града се вижда най-добре от върха на Тейбъл Маунтин (1,067 метра височина), в случай че планината не е обвита от ниския облак, известен като „покривката“.

На запад, под върховете Дванайсетте апостола, се намира веригата от заливи, застроени с великолепни вили. Виещият се път, водещ към Хаут Бей, минава през Чапман Пийк Драйв – един от най-известните и живописни крайморски маршрути в света.

В източното подножие на планината са южните предградия, които включват университета и ботаническата градина „Кирстенбош“, официалната витрина на забележителната местна флора. Тук има също и лозови масиви, особено в района „Констанша“, където имението „Хрут Констанша“, датиращо от 1683 г., е запазено като музей на виното.



По-нататък се простира, Кейп Флатс, голямо триъгълно парче земя, гъсто покрито с евтини жилища и бидонвили, което първоначално е било предвидено за преселване на групи от цветнокожи в ерата на апартейда (1948–1994 г.). Възможно е да ги посетите и да се докоснете до пъстрата смесица от общности и култури, но за външни лица е препоръчително да го правят само чрез надежден туроператор и придружени от водач.

Повечето от основните забележителности на Кейптаун са в близост до центъра, в старото историческо сърце на града, скупчени около пристанището и крайбрежната линия на Атлантическия океан. Това е мястото, където градът е бил основан от холандците през 1652 г., за да служи като продоволствена станция за техните кораби, плаващи покрай носа към новите територии в Югоизточна Азия.

Крепостта Добра Надежда, построена през 1666–1679 г., е най-старата запазена сграда. Редица други постройки от холандската епоха също са оцелели и са защитени под егидата на националния музей „Изико“. Напълно обзаведената къща „Коопманс-де Вет“ дава нагледна представа за бита на местните фамилии през 18-и век.

Изградената в георгиански стил „Бъртрам Хаус“ пък говори за годините на британското владичество след 1806 г. Музеят „Дистрикт Сикс“, от друга страна, поднася ярка и смущаваща картина на апартейда. Друг жив паметник от онази епоха, достъпен с ферибот от брега, е остров Робен – мястото на бившия затвор, където Нелсън Мандела е бил държан в продължение на 27 години, сега превърнат в музей.

Днес Кейптаун се слави със своята жизнена и космополитна атмосфера – богата театрална, художествена и музикална сцена, дизайнерски магазини, отлични и разнообразни ресторанти, клубове, съчетаващи различни култури. Слънцето грее, а плажът никога не е далеч. Никой ден не е обикновен в град, който има за фон Тейбъл Маунтин.



Кеят „Виктория и Алфред“ в пристанището на Кейптаун е обновен и превърнат в туристическа атракция. Кръстен е на принц Алфред, който започва строителството му през 1860 г., и на майка му, кралица Виктория. Стадионът на Кейптаун, построен за Световното първенство по футбол през 2010 г., е в центъра на квартала „Грийн Пойнт“, между Сигнал Хил и океана. Над него се простира центърът на града, увенчан от плоското било на Тейбъл Маунтин.



Кога да отидете там: Кейптаун е целогодишна дестинация. Силният летен сезон е от средата на декември до средата на януари. Най-много цветя има през зимата и пролетта.

На какво да обърнете внимание: Или по-скоро да чуете – обедното оръдие, стрелящо всеки ден по пладне от Сигнал Хил. Традицията датира от 1806 г., когато корабните капитани са сверявали по него своите хронометри. Оръдията са две и са изработени в края на 18-и век.

Полезни съвети: Престъпността е проблем. Вслушвайте се в съветите на местните къде да ходите и къде не, особено нощем. Не излагайте ценностите си на показ, или ги оставете в хотелския сейф.

Вижте най-добрата оферта за пътуване до ЮАР!

>
02 октомври 2014 г.

Тагове

мечтани туристически дестинации

национални паркове

паметници

Забележителности наоколо

Избрани оферти