Начало / Статии / Статии - Бразилия

Рио де Жанейро - извън границите на съзнанието

Автор

/

 

Ако представите ви за Рио са свързани единствено с жегата, карнавалите и футбола, то определено трябва да посетите този чуден бразилски град. На ваше разположение са 150 квартала, всеки от които се характеризира със собствени черти. Годишният карнавал, известен като Карнавалът в Рио, събира накуп цялата интернационална смесица в държавата и континента.



Историческите паметници и вековната култура са намерили място в центъра на града. Обезателно разгледайте Градския Театър, Националния музей на изкуствата, Двореца Итамарату, Националния Исторически Музей и Националната Библиотека. Има също красиви примери за религиозна архитектура, като манастира Сао Бенто.

Чутовните Бразилски лагуни са на север от града. Плажната ивица е дълга 100 км и е магнит за туристи, известни личности и всеки любител на слънцето, коктейлите и неомръзващата гледка към океана.

Още със слизане от самолета ви лъхва аромат на топло кафе, сякаш излязло от реклама. Но кафето далече не е напитката, с която да стартирате вашето пътешествие. Със сигурност ще се пристрастите към сока от гуарана - плод, който расте в амазонската джунгла, или изстуденото мляко от кокосов орех.

Националното питие е кайпириня - коктейл от кашаса (дестилат от захарна тръстика), лимонов сок, захар и лед. За бразилците няма неподходящо време и място за чаша кайпириня, така че не му мислете много, а правете като местните и ще преживеете Рио по най-неподправения начин!

В Рио ще забравите за всички диети! Не само, че ястията са вкусни, но и са адски евтини. Заведенията в Рио се делят на рибни и месни, и работят на един и същ принцип: има огромна блок маса, отрупана с разнообразни салати, супи и сосове, избирате си колко и какво да си сложите в чиниите. Рибните и месните ресторанти са истинска атракция. Сервитьорите се бият да ви обслужат, а порциите и шишовете са достойни и за най-големите лакомници. Включена е безплатна бира и всичко това за не повече от 30 долара на човек!

Рио ще се превърне в любимия град на всяка жена по простата причина, че се говори, че именно тук диамантите са най-евтини. Бразилия е най-големият износител на скъпоценни и полускъпоценни камъни, а ювелирна къща Стърн е най-посещаваното място от туристите в Рио. Луксозната няколкоетажна сграда е в баровския квартал на града – Ипанема.

Освен скъпоценните камъни, драги любители на шопинга, обърнете внимание и на кожите. В търговския център Ботафого можете да се окичите с оригинални бижута от кожа, обувки, чанти, колани и всякакви аксесоари  та чак до домакинска посуда и интериорна украса.

След като поопразните джобовете, вече спокойно можете да започнете истинската туристическа обиколка на Рио:

Плажът Копакабана

Градът е известен с невероятните си плажове. Може би Копакабана е най-прочутият, тъй като там се състоят новогодишните празненства, които се излъчват по целия свят. Други плажове близо до центъра са Ipanema и Leblon, където има изобилие на ресторанти, както и Barra da Tijuca, Prainha и Grumari, които са идеални за любителите на сърфа и уиндсърфинга. Близо до Búzios, бивше рибарско селище, има много плажове, където сърфингът, волейболът, гмуркането и другите такива спортове са особено популярни.

Статуята Исус Изкупителя

Няма как да пропуснете статуята Исус Изкупителя. Тя е един от символите на Рио де Женейро. Извисявайки се на върха на планината Корковадо и обърната към града с разперените си ръце, тя е част от новите Седем чудеса на Света през 2007 година. Лявата ръка сочи към северните квартали на града, докато лявата е простряна на юг.  До хълма Корковадо, където е статуята на Спасителя, се стига с автобус, преминавайки през различните квартали на Рио, които поразяват с контраста на цветове и начин на живот. После се пътува със зъбчата железница, следва и изкачване пеша 222 стъпала.

Захарната буца

Захарната буца не е от захар, така че не правете опити да я вкусите. Името й идва от формата й. Изкачването й става с кабинков лифт на две нива. Работи от 08:00 и 22:00 и минава през половин час. От върха гледката е поразителна!

Стадионът Маракана

Най-големият футболен стадион в света е точно там, където си мислите – в Рио. Бразилците са големи футболни запалянковци и често дори 200 000 местния великан Маракана трудно ги побира при големите мачове. Стадионът е построен през 1950 г. за световната купа по футбол.

Карнавалът в Рио

Пулсът на града е самбата, меренгето, салсата...Музиката е живецът на Рио, заради което там ежегодно се провеждат множество фестивали. Седем седмици преди Великден започва 5 дневна фиеста, позната като Карнавалът в Рио. Всичко живо танцува и се смее по улиците, а море от цветове и красиви орнаменти залива съзнанието. Програма на карнавала има във всяко туристическо бюро.

През октомври пък има месец на джаза. Повечето заведения са съпричастни към джаз фестивала и пускат такава музика през периода. От цял свят се събират различни джаз банди, които взимат участие в програмата му.

Вижте актуалните оферти за пътешествие в Рио де Жанейро!

>
08 декември 2022 г.

Тагове

екзотика

карнавали

плажове

романтични места

стадиони

Забележителности наоколо

Избрани оферти