Еднодневен маршрут от Варна до нос Калиакра

Аладжа манастир - Варна

1 от 3

Най-известният скален манастир по българското Черноморие - Аладжа манастир - е една от многобройните скални монашески обители, съществували през 8-9 в. Разположен е сред красива гориста  местност на 14 километра от град  Варна. На турски "аладжа" означава "шарен" и вероятно оттам идва името на манастира - заради ярките цветни стенописи от ранното Средновековие намерени там.

Смята се, че манастирът е част от огромен комплекс от над 500 подобни религиозни обители. Помещенията са разположени на две нива във висока 40-метрова варовикова скала. Манастирската църква е разположена на запад, на първо ниво и е била украсена  със стенописи, от които, за съжаление, са запазени само отделни фрагменти. Криптата е разположена на най-ниското ниво и  там е имало само три гроба.

Аладжа манастир  е бил изоставен след падането на България под османско иго в края на 14 в., но местните християни са продължили да посещават мястото и през следващите години на робство, за което свидетелства намереният в криптата сребърен пръстен от 18 в. Първите  проучвания на манастира са започнати в края на 19 в. от братя  Шкорпил. През 1912 г. манастирът е обявен за народна старина, а през 1957 г. -  за паметник на културата от национално значение.


Етикети: любопитно
Забележителности около Варна