Разходка из Северния Егейски регион

Бехрамкале (Асос)

4 от 5

Асос, известният просветен център на античността, се намира на 87км от Чанаккале, в региона на Айваджък. Аристотел, най – известния ученик на Платон, бил поканен в Асос и преподавал и живял там повече от три години. Оженил се за племенницата на Хермея, основал философско училище и извършил ранните си изследвания в областта на зоологията, биологията и ботаниката.

Акрополът на Асос (Бехрамкале) се извисява на 238м над морското равнище. Тук през VI в.пр.Хр. е построен храмът на Атина. В момента дорийският храм е в процес на реставрация, която ще възстанови старата му роля на пазител на полуостров Бига  и на залива Едремит. Останете до късно, за да видите руините на лунна светлина, или станете рано, за да се насладите на соиращата дъха гледка към за;ива Едремит, където ще разберете защо хората избрали да се заселят тук.

На терасовидния бряг към морето са запазени останки от агора, гимназиум и театър. От северния ъгъл на акропола ше видите джамия, мост и крепост, построени през XIV в. от османския султан Мурад I. Долу лежи идилично древно пританище. Със своята жизнена, дружелюбна, бохемска атмосфера, Асос си е спечелил репутацията на център на хората на изкуството.

Тук можете да прекарате своята ваканция така, че да си спомняте за нея с години. В селцето Гюлпънар, на 25км от Бехрамкале, е древният град Хрисе с храма на Аполон Сминтейски от II в.пр.Хр. Живописното селце Бабакале, чиито къщи са разположени амфитеатрално на скали, надвиснали над морето е на 15км западно от Гюлпънар. В него се стига по необозначен път, който криволичи по разкъсания бряг.


Етикети: острови
Забележителности около Бергама