Начало / Статии / Статии - САЩ

Холивуд - мястото, където Америка измисля себе си

Автор

/

Откак пионерите на шоу бизнеса Сесил Б. Демил и Джеси Ласки са привлечени от благословеното с хубав климат Западно  крайбрежие през 1911 г., Холивуд престава да бъде реално място и се превръща в идея, лъщящ Тинсълтаун (Град на фалшивия блясък), синоним на фантазия, ефектност и амбиция. Стара истина е, че единствените звезди, които ще видите на булевард „Холивуд“, са в местния музей на восъчните фигури, но Холивуд в момента преживява ренесанс, тъй като се опитва да възвърне тръпката от най-добрите дни на индустрията.



Главен катализатор на възраждането на областта е чисто новият дом на филхармонията на Лос Анджелес, струващата 274 милиона долара концертна зала „Уолт Дисни“, проектирана от знаменития архитект Франк Гери. В Китайския театър „Ман“ (все още известен на повечето фенове като „Грауман Чайнийз“), може буквално да вървите по стъпките на Чарли Чаплин, Марион Дейвис, Мери Пикфорд и около 160 други звезди от 1927 г. до днес, които са били обезсмъртени в отпечатъци от стъпалата, дланите и дори носа (на Джими Дуранте). Наблизо дългият една миля булевард на славата е почел над 2000 звезди от 1960 г. насам. Повечето от студията отдавна са се преместили и днес само „Парамаунт“ остава физически в Холивуд.

За да добиете представа за процеса на фабрикуване на звезди, се отправете отвъд Холивуд Хилс към долината Сан Фернандо и Юнивърсъл Сити. В добавка към десетилетната си история като филмопроизводителна студия, „Юнивърсъл Студиъс“ се превръща в голяма туристическа дестинация и популярната обиколка на най-голямата телевизионна и филмова студия в света е забавление за цялото семейство, включително за скептиците. Специалните ефекти ви дават възможност да изживеете лавина, земетресение и необикновена среща с 9-метров Кинг Конг.

Ако искате да отъркате рамо о подобните на Харисън, Голди, Мег и Мел, тогава вие сте точно където трябва. „Скендиа“, „Чейзънс“ и „Браун Дерби“ вече ги няма, но е останал „Мюсо енд Франк Грил“, най- старият ресторант в Лос Анджелес и място, където се събират да пийнат бачкаторите в индустрията от 1919 г. насам. В сепаретата от опушено дърво и кожа хората от индустрията пият „Блъди Мери“ и „Кетел Уан“ и хапват от едно предизвикателно меню от 20-те години, което се е фиксирало във времето: пиле а ла кинг, старомодно говеждо със зеле, телешки черен дроб на скара с лук и единайсет вида картофи.

Не толкова ретро като атмосфера, нехайно шикозният „Айви“ осигурява рядка възможност за обяд на открито с голяма възможност да зърнете някоя голяма звезда, а те са дори мили към туристите. Тук е и вечно популярният „Спаго Бевърли Хилс“, където въртенето на главата насам-натам отвлича от неизменно страхотните пици, специалитети на Волфганг Пук. За едно изключително преживяване на шоубизнеса, най-хубавото и най-носталгично място в града е хотел „Бел Еър“, търсен от млади и стари звезди заради дискретността и изисканото обслужване, вписвайки се ненатрапчиво в неговото убежище от 48 декара цъфтяща местна и субтропична флора. Сенчести пътеки лъкатушат покрай езерца с лебеди до ваканционни бунгала – това на Мерилин Монро е наскоро преобразувано в гимнастическа зала.

Холивуд: свържете се с Los Angeles Convention and Visitors Bureau
Най-добро време: началото на юли-средата на септември, откритата „Холивуд Боул“ приютява филхармонията на Лос Анджелес, която изпълнява репертоар в диапазона от джаз през поп до класика; избягвайте мрачния юни и горещия август.

>
24 юни 2010 г.

Тагове

булеварди

театри

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти