Забележителности в Солун

Църквата Свети Димитър в Солун

2 от 3

Най-голямата православна църква в Солун е базиликата "Свети Димитър". Светецът е покровител на града, а в църквата се намират мощите на светията. 

Свети Димитър

Свети Димитър е роден в Солун през 3-ти век. Баща му бил градоначалник на града и тайно вярвал в Христос. Когато родителите на младежа починали, император Максимилиан го назначил на висок военен пост със задачата да преследва християните. Възпитаният в християнската вяра Димитър нямал такива намерения и веднага започнал да прославя Исус Христос. Започнал да насърчава и разпространението на Христовата вяра. Като разбрал това, император Максимилиан поискал от Димитър да се откаже от вярата си, но той отказал. Тогава бил хвърлен в тъмница, а по-късно прободен с копие през 306 година. За дата на смъртта на Димитър се сочи 26 октомври.

Преди смъртта си свети Димитър предал богатствата си на слугата си Луп, който взел напоената с кръв риза и натопил в нея пръстена му. С тяхна помощ Луп извършил много чудеса и излекувал много хора.

Църквата

Когато император Константин преустановява гоненията срещу християните, на мястото където е убит Димитър, е построена малка църква, а по-късно  през 413 година благодарен за изцелението си мирянин решил да издигне на мястото на малката църква по-голям храм. Мощите на светеца били положени в сребърен ковчег и запазени в малката църква, а там според преданието течало благовонно миро. Ето защо църквата нарекла Димитър Свети Димитър Мироточиви. И до днес мощите на свети Димитър се съхраняват в базиликата, кръстена на неговото име, където в деня на неговата смърт в Солун се стичат поклонници от цял свят и особено от Балканите.

Екскурзии в Солун


Забележителности около Солун