Забележителности в Истанбул

Дворец Долмабахче - Истанбул

7 от 9

Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe Sarayi) е разположен в европейската част на града. Построен е в периода 1843 – 1856 г. на площ от 45 000 кв. м по време на управлението на султана Абдул Меджид I.

Долмабахче е построен близо до мястото, където е бил разположен разрушеният дворец Бешикташ. Сумата за построяването му се равнява на 35 тона злато.

Дворецът е истинско произведение на изкуството. Архитектурата е смесица от барок, рококо, неокласика и традиционната османска архитектура. Тук се намира известното кристално стълбище. В Долмабахче се намира и най-големият в света кристален полилей. Той има 750 крушки, тежи 4,5 тона и е разположен в централната зала.

В двореца се намира и стаята, в която е прекарал последните часове от живота си Мустафа Кемал Ататюрк, а часовникът в стаята му е спрян в часа, в който той е починал. 

Адрес: Dolmabahçe Street, Besiktas

Работно време и цени на билети: Последен прием: 16:00 часа. Имайте предвид, че не са разрешени самостоятелни обиколки на двореца. Трябва да изчакате на входа да се събере група (обикновено от около 30 души), след което ще бъдете разведени от екскурзовод.Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.millisaraylar.gov.tr

Вижте списък с всички забележителности в Истанбул.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Истанбул.


Забележителности около Истанбул