Забележителности в Барселона

Катедралата Света Еулалия в Барселона

3 от 11

Катедралата Св. Еулалия или Катедралата на Барселона (Cathedral of Santa Eulalia) е готическа катедрала, която е и седалище на архиепископа на Барселона.

Катедралата е строена в периода от XIII в. до XV в. Едно от най-интересните места е метохът на катедралата, който има собствени параклисчета, градина и олтари. Сърцето на метоха е така наречения Фонтан на гъските или Езеро на гъските, където живеят десетина истински гъски. В миналото с крясъка си те са известявали за крадци и нападатели.

Неоготическата фасада е характерна за каталунските църкви на XIX век. Катедралата е посветена на Еулалия от Барселона, един от патроните на града. Тя е била млада девица, която според католическите традиции е преживяла много мъчения по време на римската епоха в Барселона. Една от историите разказва, че тя е заведена гола на обществения площад. В този момент се появил странен сняг, който покрил голото й тяло. Уплашените римляни я затворили във варел, който намушкали с ножове и който пуснали да се търкаля по улицата. Тялото на светицата се намира в криптата на катедралата.

Адрес: Placa de la Seu 08002 Barcelona

Вижте списък с всички забележителности в Барселона.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Барселона.


Забележителности около Барселона