Москва – сърцето на Русия

Кремъл и Успенският събор

1 от 2

Кремъл е величествен архитектурно-исторически комплекс и символ на Русия разположен на хълм над река Москва в центъра на столицата. Построен в миналото като отбранителна крепост с високи стени и кули, комплексът се разраства и променя непрекъснато през годините, като днес се ползва за официална резиденция на президента на Русия. Територията на комплекса е оградена с високи защитни стени от червени тухли, на които има изградени 20 кули.  В Кремълския комплекс има много културно-исторически паметници, сред които Успенския, Благовещенския и Архангелсия събор, Оръжейната палата, Ивановския площад с известните Цар Камбана - най-голямата камбана в света, изработена специално за Успенския събор, чието тегло е 200 тона и Цар Пушка - най-голямото оръдие в света.

Успенският събор е главният православен храм в Кремълския комплекс и първият каменен храм в Москва, построен през 15 в. В миналото тук са се извършвали коронациите на царете, провъзгласяването на нови митрополити и патриарси, обявяването на важни държавнически решения.

Оръжейната палата е един от най-старите руски музеи, в които освен богата колекция от оръжия и снаряжение, се съхраняват много златни и сребърни скъпоценности, царски облекла и принадлежности на руски и европейски владетели, военни трофеи.


Етикети: дворци
Забележителности около Москва