Забележителности в Берлин

Островът на музеите в Берлин

6 от 10

Островът на музеите (Museumsinsel) е името на северната половина на остров, разположен в река Шпрее в Берлин. Островът получава името си, тъй като на него се намират едни от най-разпознаваемите и известни музеи на световно ниво. Конструиран е по време на управлението на няколко пруски крале.

Най-старият музей на острова е т.нар. Стар музей (Altes Museum). Той е завършен през 1830 г. по заповед на Карл Фридрих Шинкел. Съдържа антична колекция. В миналото е наричан още кралски музей.

През 1859 г. е завършен Новият музей (Neues Museum), който е проектиран от Фридрих Аугуст Стюлер (ученик на Карл Фридрих Шинкел). Притежава невероятна египетска колекция, праистория и ранноисторическа колекция. В него можете да видите бюст на египетската кралица Нефертити.

Старата национална галерия (Alte Nationalgalerie) е завършена през 1876 г. и отново е творение на  Фридрих Аугуст Стюлер. В нея има класическа, романтична колекция, импресионизъм и ранен модернизъм.

Музеят Боде (Bode Museum) е завършен през 1904 г. В него са изложени скулптурни колекции от късната античност и византийското изкуство.

Последният музей от комплекса е завършеният през 1830 г. музей Пергамон. Той съдържа исторически значими здания от Пергамон, Вавилон и др.

През 1999 г. Музейният комплекс е включен в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

Тук също се намира и грандиозната Берлинска катедрала (Berliner Dom)

Работно време и цени на билети: Работно време: 10.00-18.00 часа. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: www.smb.museum

Вижте списък с всички забележителности в Берлин.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Берлин.


Забележителности около Берлин