Забележителности в Берлин

Островът на музеите

6 от 10

Островът на музеите (Museumsinsel) е името на северната половина на остров, разположен в река Шпрее. Островът получава името си поради факта, че на него се намират едни от най – разпознаваемите и известни музеи на световно ниво. Конструиран е по време на управлението на няколко Пруски крале.

Най – старият музей на острова е т.нар. Стар музей (Altes Museum). Той е завършен през 1830г. по заповед на Карл Фридрих Шинкел. Съдържа антична колекция . В миналото е наричан още кралски музей.

 

През 1859г. е завършен Новият музей (Neues Museum), който е проектиран от Фридрих Аугуст Стюлер (ученик на Карл Фридрих Шинкел). Притежава невероятна египетска колекция, преистория и ранно историческа колекция. В него можете да видите бюст на египетската кралица Нефертити.

 

Старата национална галерия (Alte Nationalgalerie) е завършена през 1876г. и отново е творение на  Фридрих Аугуст Стюлер. В нея има класическа, романтична колекция, импресионизъм и ранен модернизъм.

 

Музеят Боде (Bode Museum) е завършен през 1904г. В него са изложени скулптурни колекции от късната античност и византийското изкуство.

 

Последният музей от комплекса е завършеният през 1830г. музей Пергамон. Той съдържа исторически значими здания от Пергамон, Вавилон и др.

През 1999г. Музейният комплекс е включен в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

 

Уеб сайт


Забележителности около Берлин