11 филма за пътешествия, които да гледаш януари

Дойде ли януари, ние си знаем, че е време за филмово пътешествие из Близкия изток и Африка. През 2018 г. за десета година фестивалът Sofia MENAR ще срещне почитателите на хубавото кино, екзотичните земи и добре разказаните истории с филми от Сирия, Палестина, Иран, Азербайджан, Мароко, Казахстан, Афганистан и други,
Фестивалът ще се проведе от 12 до 28 януари в Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешки център.

А това са някои от любимите ни филми от фестивала от списъка с над 50 премиерни заглавия. Специално за почитателите на пътешествията е секцията Кервансарай, в която акцент са филмите за интересни дестинации и епични приключения.

Земя

Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята. Земята е нашият дом. Място, където животът никога не спира. Дивата природа винаги намира начин да го продължи, без да нарушава равновесието. Понякога в изящен любовен танц, когато колибрито опрашва цветовете, а понякога и не чак толкова изящно – чрез екскрементите на слона, който разнася семената на акацията из цялата савана. Само човекът налага контрол върху природата и впряга всяко живо същество в колелото на прогреса, а животните са гладни, жадни и уплашени. Днес те са бежанците на планетата.

К2 и незабележимите шерпи

Разположенa на границата между Пакистан и Китай, K2 е втората най-висока планина на Земята. За много катерачи изкачването й е по-ценно от покоряването на Еверест, защото има по-малко възможни пътеки, по-стръмен наклон и по-тежко изкачване до върха. Получил прякора Дивата планина, връх К2 стърчи незащитен в атмосферата и затова често алпинистите и носачите, които го катерят, са изложени на животозастрашаващи климатични условия.

Въпреки че са по-зле платени от чуждестранните водачи на експедиции, носачите вършат най-трудната и опасна работа. Независимо дали носят важни доставки до базите, или помагат в изкачването на самите алпинисти, усилията на носачите трябва да бъдат оценени, защото те са истинските герои в алпинизма.

Половин милиграм никотин

Три преплетени истории, в които хлапе попада случайно в дома на луксозна проститутка, която с умиление си спомня за годините, когато клиентите й са били заможни и са миришели на скъп парфюм. Паралелно с това влюбена двойка е изправена пред трудното решение дали платоничната им връзка да продължи: той е християнин, а тя мюсюлманка. Двамата решават скришно един от друг да се обърнат към най-уважавания духовник в града, за да им помогне да намерят своя път. А един бивш шофьор иска да сложи край на живота си, но все намира причина да отложи последния миг за по-късно. 

Клуб „Нублу“

Приглушена неонова светлина... Полупразна чаша уиски... Слабо осветена сцена... Уют... Спокойствие... Звук от саксофон... Тъжна мелодия...

През 2002 г. турският саксофонист Илхан Ершахин открива един от култовите нюйоркски джаз клубове „Нублу”. С годините се създава понятието „нублу саунд”, което обединява джаз, електро, африкански, балкански, южноамерикански и карибски ритми. Сред изпълнителите гостували в клуба са Каетано Велосо, Нора Джоунс, Бебел Жилберто, Дейвид Бърн и Бъч Морис.

Палестина от игла до конец

12 жени на различна възраст и с различни професии, живеещи в Ливан, Йордания и Палестина, разказват случки от своя живот и „бродират” историята на своята родина Палестина. Всяка една споделя своите лични преживявания, моментите на радост и тъга, съкровените си тайни и мечтите си.

„Оставих всяка една от тях да говори. Без сценарий и без предварителни напътствия какво да прави. Седнахме като стари приятелки и се доверихме една на друга.” Карол Мансур.

Чудната Казабланка

Историята на Казабланка - градът, който благодарение на едноименния холивудски филм се е превърнал в еталон за романтика, блясък и магия. Но зад този мит се крие едно място, чиято истинска същност познават хората от различните религии, които обитават този район, населен с мюсюлмани, християни и евреи. Режисьорът Мануел Орийо ни повежда сред испанската общност в града, която има ключова роля за превръщането на Казабланка в една от перлите на Африка.

Градината с наровете

Шамил вече е стар и немощен. Не може да се грижи за голямата градина с нарове, която се простира зад дома му в провинцията на Азербайджан. Младите нехаят за семейната традиция на търговия с нарове и краят на старите дървета вече се вижда. Една дъждовна нощ у дома ненадейно се завръща синът на Шамил, който преди време си тръгва от бащиния дом, като изоставя жена си и детето. 12 години от него няма и следа, но със завръщането му настъпва обрат в живота на всички. Днес той е тук, за да ги вземе да живеят в големия град. И точно както в Чеховата „Вишнева градина“, всеки носи у себе си времето, в което живее, а новият, модерен живот иска да реши съдбата на градината с наровете.

С червило под бурката

Риана се крие под бурка, но си мечтае за скъсани дънки, лоши момчета и Майли Сайръс. Лийла е на прага на брака, но използва секса, за да изживява фантазиите си и да разиграва мъжете. 55-годишната вдовица леля Уша преоткрива сексуалността си в разговори по телефона и горещи книги, които крие в религиозните си текстове. Ширин е майка на 3 деца, но правата върху тялото й са у мъжа й. Много е убедителна на работа в продажбите, но така и не успява да го убеди да използва презерватив. Те са четири индийки от кооперация „Хавай“ в Бопал и искат само свободата си.

Култ

Ако сте пропуснали прожекциите на „Култ“ на Sofia Biting Docs, сега е моментът да поправите тази несправедливост.

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път,  филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го „Бог“ и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

Камино де Сантяго

Ако сте изминали, планирате да изминете или просто ви е интересен поклонническият маршрут Камино де Сантяго, този филм е за вас. Хора от цял свят се стичат в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети – просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

*****

Вижте програмата на фестивала и си запазете датите на прожекциите на любимите филми.

Следете фейсбук страницата на фестивала за новини и дати за допълнителни прожекции.  

Дата: 20 декември 2017 г.
4.5/5, 38605 гласа
Забележителности около София