9 неща, които ще ви изненадат в Банкок

Колкото и да чете за Банкок, човек не може да си представи какво го очаква преди да стъпи в столицата на Тайланд, особено ако това му е първата дестинация в тази част на Азия.

1. Макар Банкок да е безкрайно мръсен град, тайландците са безкрайно чисти хора.

На последна спирка на метрото чакаш да изметат преди да влезеш във вагона. В нощния влак метат и измиват, докато трае пътуването. В хотели, къщи и храмове се влиза само и единствено бос.

2. Не е толкова трудно да опиташ дуриан

Бяхме чели много за смъртоносния за туристите плод дуриан, чиято смрад покосявала седем с един удар, а внасянето му в повечето хотели в Тайланд е строго забранено. За да ви спестят неудобството, услужливите тайландци са го разрязали в някой бункер с противогаз на лицето и го продават в човешкопоносимата му форма, обелен и нарязан, в грижливо подредени тарелчици.

3. Много тайландци подремват на земята следобед, включително (и предимно) насред оживени тротоари.

Гледайте си в краката, ако се разхождате следобед.

4. Тайландците са винаги усмихнати и имат търпение без граници.

Един следобед си полегнахме и ние на един тротоар, че да приличаме на местните. Оказа се обаче, че сме си избрали паркомясто. Съответно дойде човекът да си паркира. Видя ни, извини се, че ни вдига, после пак се извини и след като пак се извини, че сме на мястото му, си паркира.

5. Уличната храна е вкусна и безопасна.

В момента, в който видите как на уличните щандчета за храна мият чиниите в леген с мръсна сапунена вода, а след това ги изплакват в друг леген с по-малко мръсна и по-малко сапунена вода, е вероятно да се откажете да ядете каквото и да било от улицата. И това ще е голяма грешка. Истината (споделена ни от местен) е, че и на улицата, и в ресторантите се готви по един и същи начин, но в заведенията цените са тройни и четворни. За да нямате проблеми, изберете щанд с опашка от местни (те никога няма да ядат, където не е добра храната) и никога не купувайте предварително сготвено ястие. Щом мине през висока температура, храната е безопасна (добавете и люто за допълнителна защита). За един месец в Тайланд ядохме само и единствено улична храна и никога не сме имали проблеми.

6. Уважавайте краля.

В страната съвсем сериозно има закони, които могат да ви изпратят в затвора, ако кажете лоша дума за (вече починалия или настоящия) крал. Същото важи, ако случайно настъпите банкнота с лика му. Ако това не ви звучи особено сериозно, потърсете повече информация по темата, за да се убедите, че има случаи на чужденци, лежали в затвора заради постове в социалните мрежи.

7. Водата, която ви сервират безплатно, когато си купите храна, е безопасна.

Макар да я наливат от на пръв поглед съмнителни кани и контейнери, всъщност тя се доставя специално и е напълно безопасна за пиене. Същото важи за леда – ако той е във формички (кубчета или кухи цилиндри), това означава, че е доставен от производители на лед, които ползват пречистена вода.

8. Бирата е по-скъпа от храната

Голяма порция нудъли или ориз с месо и зеленчуци ще ви струва около 2-2,50 лв. в Банкок, а една бира - поне 4 лв., дори и да си я купите от магазин, а не от заведение. 

9. Да се возиш на тук-тук е по-скъпо от такси

Всички таксита в Банкок са обозначени и работят с таксиметър, докато водачите на рикши тук-тук определят цената на око и особено ако не се пазрите, със сигурност ще платите доста повече, отколкото трябва. 

Вижте и най-добрите ни оферти за пътуване до Банкок.

Дата: 05 април 2018 г.
4/5, 1336 гласа
Забележителности около Банкок