Атенеумът в Букурещ

Атенеумът в Букурещ е една от най-красивите сгради, която можете да посетите в Букурещ. Със своите орнаменти и заоблени форми Атенеумът е в контраст с огромните бетонови сгради, които покриват по-голямата част от румънската столица.

Сградата на Атенеума е открита през 1888 г. и освен като забележителност, почитателите на класическата музика могат да я посетят и за филхармоничен концерт. На сцената й се провеждат концертите на филхармония "Джордже Енеску", а всяка година се провежда международният фестивал Джордже Енеску, носещ името на прочутия румънски композитор.

Атенеумът побира публика от 600 души плюс още 52-ма в ложите. Присъствието на концерт в тази историческа сграда е запомнящо се преживяване, а билетите са на съвсем приемливи цени.

Малко повече от 20 години преди да бъде завършен Атенеумът се ражда като идея в главите на няколко будни румънци. Част от средствата за изграждането му са събрани от дарения, като популярен по онова време бил слоганът в рима на румънски: „Дарете една леу за Атенеу“.

Архитект на красивата сграда е французинът Албер Галерон. Той използва почти изцяло неокласически стил. Вътре можете да видите и многобройни оригинални стенописи, включително невероятно красивия стенопис на тавана на концертната зала.

В парка пред Атенеума има малка статуя на прочутия румънски поет Михай Енеску.

Атенеумът се намира на Strada Benjamin Franklin 1-3 в Букурещ.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Букурещ!

Дата: 18 юни 2014 г.
4.5/5, 12541 гласа
Забележителности около Букурещ