Бари - много повече от пристанище

Бари е познат сред българските туристи най-вече като спирка на фериботния маршрут Игуменица - Бари, но ако не бързате, отделете му малко време. Градчето е очарователно и определено има какво да предложи на един запален пътешественик. Разположен живописно на адриатическия бряг, Бари е столица на едноименната провинция и на автономния регион Апулия.

Разделен е на четири части - стар град, модерен град и две пристанища. Старият град, познат като Бари Векия, очарова с тесни криволичещи улички, които ще ви превърнат в откривател на съкровищата на Бари.

Най-ценните от тях са базиликата Свети Николай, катедралата на Бари и замъка Свабиан. Замъкът е построен през 12 век, бил е разушаван и изграден отново. Днес в него често се организират изложби.

В новия град можете да се отдадете на пазаруване по търговските улици Виа Манцони и Корсо Кавур. Разхождайки се по Корсо Кавур, случайно или не, ще се натъкнете на сградата на операта - Театър Петруцели  - една от най–величествените в Италия след тези в Милано и Неапол.

Всяка година в Бари се провежда фестивал, посветен на Свети Николай, покровител на града. Стотици хора пристигат в града, за да станат част от историческите и религиозни тържества.

И тъй като сте в Италия, непременно се отдайте на активен кулинарен туризъм. Задължително включете в менюто си паста, пица, фокача, пикантни тарали и уникалния хляб Алтамура, който можете да опитате само в Бари.

Отдайте нужното внимание и на виното в Бари. Емблематични са местните вина Гравина, Локоротондо и Джоя дел коле. Десертни вина от сорта Алеатико (напомнят вкуса на нашите вина от сорта мускат) са чудесен звършек на всяка изискана вечеря.

Любопитно: На 13 май 2014 г. Бари ще бъде част от Обиколката на Италия (Giro d'Italia) - италианското колоездачно състезание. Джиро д'Италия е вдъхновено от Обиколката на Франция (le Tour de France) и понастоящем е второто по важност в света след него.

Вижте всички оферти за пътуване до Бари!

Дата: 07 май 2014 г.
4.5/5, 25713 гласа
Забележителности около Бари