Начало / Статии / Статии - Франция

Долината на Лоара и „Домен де О дьо Лоар“

Автор

/

Ветровитата долина на Лоара е покорявала сърцата на пътешествениците векове наред, както и на френските аристократи, които построили повече от 1000 замъка и резиденции покрай „Кралската река“ на Франция – всеки от тях шедьовър на претенциозността и излишеството.

Река Лоара - Франция

Как да отделим тези, които непременно трябва да се видят, от онези, за които няма да съжаляваме, ако ги заобиколим? Шамбор и Шенонсо са най-прочутите замъци. С 440 стаи и 365 камини Шамбор е най-големият (а това говори нещо) и любимото място за ловуване на Франсоа І. Шенонсо е ненадминат ренесансов шедьовър със съответстващи му декоративни градини, елегантно разпрострели се край река Шер.



Но много от по-малко известните замъци са също толкова специални заради своите величествени ровове, пасторални крайречни местенца, тучни паркове, уединеност и интериори, претъпкани с портрети на предците, произведения на изкуството и мебели. Призраци и легенди от ранния период на Френския ренесанс витаят из всички тях.

Ироничното е, че най-добрият начин да се възстановите от обикаляне на замъците е да прекарате няколко разкошни нощи в някой от тях. След като обикаляте известно време долината на Лоара, няма как да не почувствате силно желание да разопаковате багажа си, пък било то само за нощ-две.



„Домен дез От дьо Лоар“ не е толкова поразителен, колкото повечето от замъците-крепости, разпръснати по долината на най-дългата френска река. Елегантният, обвит в лози господарски дом е построен през 1860 г. като ловна хижа на граф дьо Ростен и аристократите се събират тук за лов на глигани и елени в това, което тогава е било богат на дивеч 4000-декаров парк, собственост на графа.



В хижата, оборите и къщата на пазителите днес има очарователни, обзаведени със старинни мебели стаи с фронтони. Качеството на обслужването би се харесало на гостите аристократи на графа, но истинската привлекателност на хотела е неговата кухня, която е печелила награди. Вечерите, сервирани в ресторанта с провинциален вид пред горящи камини или на терасата под светлината на свещи, са паметни – достойни за обстановката в Долината на кралете.



И имайте предвид, че малко области в тази страна, през които преминава световноизвестната колоездачна обиколка „Тур дьо Франс“ са по-подходящи за разходки с велосипеди от гледна точка на красота, история и великолепие, отколкото Долината на Лоара. Една класическа обиколка на педали може да включва опитен водач и чревоугоднически пикници под сянката на кралски замъци.



Къде: Долината на Лоара: обикновено обозначава областта югозападно от Париж между Орлеан (ок. 129 км от Париж) и Сомюр.
Най-добро време: средата на април-средата на ноември.

Вижте най-добрите оферти за пътуване по долината на Лоара!

>
11 декември 2014 г.

Тагове

замъци

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти