Следете най - изгодните оферти за пътуване тук!

Екопътеки в България, които непременно да посетите

Туристическите екопътеки в България са прекрасни маршрути, разкриващи пред туристите многобройните природни забележителности, с които България разполага в изобилие. Нашите любими екопътеки, които преоткриваме отново и отново, ви представяме в настоящата класация.

Дряновска екопътека

Любимата ни Дряновска екопътека е изградена през 2000 г. и се разполага в Северна Централна България. Тя започва от Дряновския манастир и продължава по протежение на реките Андъка и Дряновската река. Преминава през интересна местност, където се намира и красивата пещера Бачо Киро. Продължавайки по Дряновската екопътека ще преминете местността Боруна, където се намира и нос Боруна. Екопътеката е палитра от маршрути, които ще ви разкрият любопитни природни тайни. Преди да тръгнете по Дряновската екопътека, разгледайте Дряновския манастир, поседнете на Пейката на любовта и се освежете в някое от многото водопадчета наоколо. Ще ви бъде интересно и да се разходите из китния град Дряново - родното място на великия български майстор Колю Фичето.

Негованска екопътека

Негованската екопътека е една от най – посещаваните маршрути в България. Тя е и първата създадена екопътека в страната като е обновена през 2001г. Минавайки по Негованската екопътека ще имате възможност да се насладите на отвесни скали, живописни гледки, стръмни пътеки и мостчета. Там ще видите и водопадът Момин скок, който е висок около 10м. Водопадът образува спокоен воден басейн, в който можете да ловите риба (основно кефал) или да се отдадете на почивка и да си направите пикник. Интересна забележителност в околността е и Еменската пещера.

Южнородопската екопътека

Южнородопската екопътека започва от река Хайдушки дол. Тя минава през три села – Ягодина, Борино и Чала и включва три реки в себе си – Хайдушки дол, Буйновската и Дяволската река. Разстоянието, на което се намира тази екопътека от София е приблизително 210км. Забележителностите, които не бива да пропускате са водопадите на Хайдушки дол и скалния природен феномен - Дяволския мост, а също и ждрелото на Буйновката река. В близост се намират Ягодинската и Харамийската пещера, пещерата Дяволско гърло и Триградското ждрело. Бъдете нащрек и минавайте по – внимателни когато минавате по мостчетата там.

Крушунска екопътека

Крушунската екопътека е най – късата в България, но за сметка на това е с една от наистина недокоснатите от човешка ръка природа. Създадената екопътека минава покрай Крушунските водопади, които са обявени за защитена зона. В близост е село Крушуна и град Летница, които се намират в Ловешка област. По Крушунската екопътека можете да разгледате отблизо красотата на Крушунските водопади и езерцата, които образуват. Екопътеката включва система от стъпала и мостчета, по които може да се изкачите до Крушунската пещера, която ще ви плени с дълбоки си езера и интересни скални образувания.

Трънска екопътека

Трънската екопътека е съвкупност от две по – малки екопътеки, които включват красивите ждрела на реките Ерма и Ябланица и е разположена в Пернишка област. Тази екопътека се завършва напълно през 2002г.  Можете да избирате между няколко маршрута, които са с различна трудност и ще ви отнемат различно време. В зависимост от маршрутите можете да стигнете до Трън или село Банкя, което е богато на минерални извори и в него се намира първия открит басейн в страната. Други варианти са да видите с. Ломница, връх Китка, Мечи дол, и Манастирището. Разхождайки се по тези величествени места ще усетите истинското очарование от заобикалящата ви среда и ще се почувствате като част от природата.

Копренска екопътека

Копренската екопътека се състои от няколко етапа с различна степен на трудност.  Разположена е в област Монтана, Северозападна България. Намира се на 131км от София. Екопътеката минава покрай три реки, които образуват  два известни водопада - Дуршин и Воден скок. Общата дължина на екопътеката е 20км, които можете да изминете за около 5 часа. Препоръчително е да вземете водач с вас, тъй като някои части от трасето са доста трудни за преминаване. Минавайки по Копренската екопътека ще усетите могъществото на природата и ще се изумите от творенията, които тя може да създаде.

Врачанска екопътека

Врачанската екопътека се намира в Северозападна България. Други имена, които се използват за нея са екопътека Боров камък или Згориградска екопътека. Тя започва от село Згориград и завършва на хижа Пършевица. Екопътеката минава покрай река Лева във Врачанския балкан и стига до водопад Боров камък. Врачанската екопътека минава зад водната завеса на водопада и се изкачва до неговия връх. Други забележителности, които можете да посетите в околията са природния парк Врачански Балкан, пещерата Леденика, Лакатнишки скали и скалния феномен Ритлите.

Екопътека „Бяла река“

Екопътека „Бяла река“ е  разположена в Северозападна България или по точно на 8 км от Калофер. Тя минава по протежение на каньона на едноименната река. Пътеката  започва от бивак „Бяла река“, който се намира в близост до Калоферския манастир.  Екопътека „Бяла река“ е с обща дължина от около 2 км и минава по доста мостчета и стълби. Посоката на движение е към хижа Рай, а крайния пункт на пътеката се определя от началото на резерват Джендема. Интересни забележителности в района са Женския и Мъжкия манастир в Калофер, които сред най – значимите религиозни здания. Може да разгледате и местността Гюлечица.

Хотнишка екопътека

Хотнишката екопътека се намира в близост до село Хотница. Самата пътека започва от Хотнишкият водопад, който е един от най – живописните водопади в страната. Екопътеката минава по поречието на река Бохот и стига до извора й. Има мрежа от стълби и мостчета, които ще ви отведат до крайната точка на екопътеката. В началото на екопътеката при Хотнишкия водопад има още обособен кът за пикник.

Дата: 04 септември 2013г.
4.5/5, 51969 гласа
Забележителности около Дряново