Еолийски острови - архипелаг от вулканични скъпоценности

Вижте галерия
1 от 12

 

 Наречени на Еол, бога на вятъра, и известни също като Липарски острови, веригата на Еолийските острови (Isole Eolie), разположена на североизток от Сицилия, на картата на Средиземно море е само едни точици.

Еолийски острови, Италия

Тази огърлица от седем малки острова е благословена с пещери, заливи, закътани долчинки, лесни за каране пътища и все още активни вулкани. Макар да са бебета в сравнение с Етна, разположен на източния бряг на близката Сицилия, вулканите върху Стромболи и Вулкано (където според легендата живеел Еол) са създали меланхолията, красивия терен и пясъчните черни плажове.

В Липари, атрактивната столица на острова и най-голямото селище тук, има оживен стар град, над който се извисява замък от ХVІІ в., приютил забележителен археологически музей. Приятен път обикаля непроменения остров Салина и двата му угаснали вулкана; неговият непринуден пейзаж е фонът на популярния италиански филм Пощальонът (Il Postino).

Но перлата на архипелага е Панарея, блестящо запазил типично италианската смесица от простота и върховен шик. Създаден през 60-те години на ХХ в. като бохемска алтернатива на твърде модния курорт Капри, той е лятната дестинация на италианците от Севера, облечени по последна мода и с дизайнерски дрешки, които идват заради босоногия начин на живот и бавното темпо.

Единственото време да изглеждате поне минимално блестящ и ефектен е при вечеря в хотел „Рая“, чиито открити за бриза тераси и превъзходен ресторант са с изглед към впечатляващите вулканични скали по брега и Иду, винаги боботещия вулкан на Стромболи.

Вулкано е островът най-близо до Сицилия, 35 км от северния бряг. Кораби на подводни криле (aliscafi) и корабчета обслужват различните Еолийски острови, тръгват от Неапол (с кораба на подводни криле пътуването трае 5 часа). От северния бряг на Сицилия кораби тръгват от Палермо, Милано и Месина. Архипелагът е свързан с междуостровен транспорт, който е значително по-нарядко извън сезона.

Къде: Сицилия, Италия
Най-добро време: най-малко хора има през май, юни и септември.
 

Дата: 18 януари 2011 г.
4/5, 9058 гласа
Забележителности около Сицилия