Градината на замъка Сисингхърст - райско място на прага на Лондон

Галерия със снимки
1 от 10

 

Градината на Англия“, плодородното графство Кент се показва достойно за своето нежно прозвище – през май разцъфналите му ябълкови градини са незабравима гледка. Неговата най-прославена градина и една от най-любимите (а в нация, запалена по градините, конкуренцията е жестока) е Сисингхърст, създадена от Вита Саквил-Уест и Харолд Никълсън, нейния съпруг дипломат.

 

Градината на замъка Сисингхърст - Великобритания

 

Саквил-Уест – писател от групата „Блумсбъри“, журналист и прочута ексцентричка – добавя към своите таланти и вдъхновения градинар, когато създава тези поразителни, пищни градини през 1930 г. около големия господарски дом в елизабетински стил, където живеят с Никълсън. (Същевременно започва да води колонка в Обзървър по градинарство.) Тя проектира поредица от градини вътре в градини, всяка от тях посветена на отделна тема, която се върти около семейство цветя или отделен цвят.

Най-известната и най-имитираната в цял свят до днес е нейната Бяла градина, която разцъфва напълно през юни. Юни и юли са прекрасни в Градината на розите, чиито бурбонски, столистни (сентифолии) и мъхави рози са световноизвестни. Билковата градина е пълна и с познати, и с екзотични растения през цялото лято, докато Котидж Гардън с хилядите луковици е най-добра гледка през есента. Въпреки посетителите през деня, които се възползват от относителната близост на Лондон, градините са все още оазис на ведро спокойствие и красота.

Къде: 85 км югоизточно от Лондон
Най-добро време: отворена петък-вторник, края на март до средата на октомври.
 

Дата: 11 октомври 2010 г.
4.5/5, 12173 гласа
Забележителности около Лондон