Начало / Статии / Статии - Италия

Кастелсардо – италианско градче от мечтите ви

Автор

/

Често остров Сардиния е подценяван за сметка на други дестинации в Италия. Ако изберете за своя посока градчето Кастелсардо обаче, ще си припомните, че някога, поне веднъж сте си мечтали да бъдете на място като това.

Снимки: Мария Ангелова

Вдадено в морето полуостровче, на което има хълм, целият застроен със стъпаловидни цветни къщички. Водата – нереално синьо-зелена. Разхвърляни сякаш от някой великан скали по брега. Тесни, павирани улички, които крият цветни изненади зад всеки завой – семейни ресторантчета, шарени покриви, баби, които плетат типичните за Сардиния цветни тръстикови чинии, купи и кошове...

В Кастелсардо има няколко хотелчета, но истински си заслужава да отседнете в някой от тези, които са малко извън града, на самия бряг на морето, с гледка към полуострова по залез.

Ето и кои са основните забележителности в Кастелсардо, макар че е достатъчно да се отдадете дори само на безцелно скитане из старата част на града.

Гледка от крепостта в Кастелсардо

Крепостта – намира се на върха на хълма (следвайте табелите). Ще се разходите по частично възстановени крепостни стени, в които са вградени няколкото зали на Музея на средиземноморските взаимовръзки (Museo Dell'Intreccio Mediterraneo). Има малка входна такса (около 3 евро), която си заслужава да платите заради невероятната 360-градусова панорама, която се разкрива отгоре.

Катедралата Сант Антонио Абате

Катедралата Сант Антонио Абате – до нея се стига по кривите улички на стария град. Това, с което ще ви впечатли, е не историята или архитектурата, колкото прекрасното място, на което е построена – на края на сушата, с изглед отвисоко към лазурносиньото море. От катедралата тръгва крайбрежна пътечка, която ще ви изведе в центъра на града.

Лунгомаре – крайбрежната алея се вие край хълма и ще ви изведе от стария град до пристанището.

Цветните плетени изделия – вероятно най-характерния занаят за града, на тях е посветена и голяма част от музея. Освен фабрично произведени чинии, кошове, чанти и др., можете да откриете и ръчно изработени предмети (в старата част на Кастелсардо).

Пийнете мирто и местно вино – мирто е характерен за Сардиния и Корсика ликьор, който се произвежда от листата и плодовете на растението мирта. Има два варианта – червен и бял. От местните вина – канонау, верментино, кариняно, вернача.

Пазаруване в Кастелсардо - Имайте предвид, че това е Сардиния и всички магазини са затворени от 1 до 4 часа следобед, както и в неделя. В петък до обяд в края на града ( изхода в посока Сасари, срещу голям супермаркет Conad) се провежда седмичния битак и пазар за свежи зеленчуци, плодове и сирена. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Италия!

>
20 октомври 2021 г.

Тагове

винен туризъм

катедрали

крепости

кулинарни изкушения

летен туризъм

ресторанти

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти