Кипър - 6 места, които непременно да посетите

Кипър е една от най-известните туристически дестинации в Средиземно море. Островът има дълга история, започваща още от Античността и завършваща с разделението му на две части след турската окупация от 1974 година. Кипър е всичко, което може да бъде една дестинация - курорт, климат, история.

Ето кои са шестте места, където не трябва да пропускате да отидете на този остров:

Ларнака

Може да се каже, че Ларнака е чудесна комбинация от атракции, плажове, хотели и ресторанти. Това е един град, едновременно работещ и забавляващ се. В Ларнака се намира най-голямото летище на острова, което приема хиляди туристи всяка година. Освен редовните забавления за тях, чуждестранните гости могат да се насладят на хубавия климат, многообразието от растителни видове, внушителната катедрала, средновековни крепости и великолепната джамия Хала Султан Теке.

На изток от Ларнака е полуострова, на който са Агиа Напа, Протарас и Паралимни, всичките от които са туристически центрове с добра храна, интересни музеи, чисти плажове. На запад от Ларнака е се простира кипърската провинция на селата на хълмовете, малките пристанища, археологическия обект Тента, неолитното селище Коирокоития и манастирът Ставровуни.

Лимасол

Лимасол е вторият най-голям град в Кипър и е важно пристанище, което е известно с добрите хотели, бурния нощен живот и изисканите ресторанти. Извън града има множество традиционни селища, внушителни арехологически обекти като Аматус и Курион, два замъка на кръстоносците (в Лимасол и Курион), както и множество добри провиницални винарни. На запад и и изток от града има големи хотелски комплекси и добри плажове, както и увеселителни паркове за децата.

Пафос

Пафос се простира на цялата западна част на Кипър. Този край на острова е бил по-див и слабо населен от другите, но отварянето на летището Пафос през 80-те години и подобряването на пътната инфраструктура са го върнали към живота, а природните богатства на района започнаха да работят за него.

Пафос има най-дългата плажна ивица на острова, която започва от родното място на Афродита и приключва на Баните на Афродита на север. Извън града животинският свят е разнообразен на полуостров Акамас и горите на Тилирия, където има прокарани пътеки за планински туризъм и създадени места за пикник. Във вътрешността пък има множество винарни, манастири и красиви села. Самият град Пафос прилича на всеки туристически град от Средиземноморието с всичките му барове, ресторанти и хотели, а бонусът са запазените исторически останки.

Планината Трудос

Планинският район е приятно хладен дори през лятото и е осеян с тихи планински селища и манастири. В последните десетилетия районът се обезлюдява и разчита основно на туризъм. Много местни къщи са превърнати в хотели, създадени са местни винарни, места за пикник, пътеки за туризъм. От 1992 година планините са национален парк, в който могат да се видят множество редки животни и растения.

Никозия

Това е най-голямото селище на острова с население от 250 хиляди души. До 1974 година Никозия е била столица на Кипър, но след завладяването на северната част от Турция, сега градът е разделен на две части и днес Никозия е единствената столица в света, разделена със стена.

Кипърската част на града е политически и финансов център на Кипър и източното Средиземноморие. Освен това, има какво да се види там - зад Венецианските стени на Стария град са Кипърският музей и Общинският музей Левентис, както и кулата Шаколас със страхотна гледка на север. Никозия е известна със страхотни ресторанти и места за шопинг, а извън него е древният град Тамасос. Ако преминете в северната част на Никозия, влизате в турската част през пропусквателните пунктове и това позволява да се видят две култури в един ден.

Северен Кипър

След отварянето на границата между двете части на Кипър, туристите могат да отидат без проблеми до северната част на около половин час път с кола от големите курорти на юг.

В турската част на Кипър има потенциал за туризъм. Там са разположени замъците Свети Иларион, Бафувенто и Кантара и археологическият обект Саламис. В Киренийската планина има подходящи пешеходни пътеки и плажове, а и тази част от острова не е в еврозоната и там е е по-евтино. Негативният момент е, че там музеите, ресторантите и хотелите изглеждат значително по-зле, отколкото на юг. 

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Кипър!

Дата: 15 септември 2015 г.
4.5/5, 21717 гласа
Забележителности около Ларнака