Начало / Статии / Статии - Италия

Коста Смералда - крайбрежно вълшебство и мистичен интериор

Автор

/

Древен кръстопът между Изтока и Запада, Сардиния излиза от мистерията и затънтеността в края на 60-те години на ХХ в. Коста Смералда, 55-километровият участък от девствено чистия бряг, осеян с големи обли камъни, е бил първичен и неопетнен, когато е бил купен от един международен консорциум, оглавяван от принц Карим, Ага-хан, чиято цел е да създаде място за забавления на членовете на консорциума и техни приятели, като запази непорочната красота на мястото.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Сардиния днес е смятана за едно от най-вълшебните кътчета в света за свръхбогатите и световноизвестните. Два усамотени анклава от луксозни хотели са отличителните знаци, издигнати върху най-хубавата част от крайбрежието.

Удивително романтичният хотел „Питрица“ е в красива хармония със скалистия бряг и е място за търсещите усамотяване и спокойствие.

От друга страна, непринудено елегантният хотел „Кала ди Волпе“ е чист театър, кръстоска между самостоятелно средновековно селище и колоритен Бедрок минус семейство Флинтстоун.

Неговата предимно италианска клиентела олицетворява la dolce vita: представителни, модни, окичени със бижута, със слънчев загар и жизнерадостни, изпълващи този уединен кът на крайбрежието с чар и живост.

Другаде, в грубата и дива вътрешност на острова, някога тормозените сардинци – техният остров е пожелаван от всяка голяма морска сила на Средиземноморието – все още живеят и поддържат своите традиции, народни носии и един уникален диалект (близък до говоримия латински). Това е другата Сардиния, на светлинни години отвъд космополитния Коста Смералда, в която само безстрашни пътешественици търсят приключения.

Суровият планински интериор е осеян с над 7000 предимно конусовидни nuraghi, каменни структури, датиращи от бронзовата ера, които се срещат само в Сардиния.

Снимка: Thinkstock/Gulliver

Малко неща са се променили от 1921 г., когато Д. Х. Лорънс е бил тук и удивен описва острова като „изгубен между Европа и Африка и непринадлежащ на никого“.

Къде: СардинияИталия.
Най-добро време: юни, август, септември

Виж най-добрите оферти за почивка в Сардиния!

Виж още:

Почивка в Палма де Майорка

Почивка в Тенерифе

 

 

>
05 юли 2021 г.

Тагове

романтични места

Сардиния

средиземноморие

Забележителности наоколо

Избрани оферти