Къде да пътуваме през Майските празници?

Майските празници са любимо време за пътуване – събират се повече почивни дни, не е нужно да се жертват дни от годишния отпуск, а възможностите са почти безкрайни. Майски празници 2014 имат и още един бонус – цели шест почивни дни!

Ето няколко идеи къде да отидем през майските празници – за всеки джоб и за всеки вкус.

Средновековният град Хоталич край Севлиево

Само на 4 км от Севлиево можете да се потопите в Средновековието. Разходете се сред древните стени, бойници, отбранителни кули, църкви и дома на болярското семейство. Част от находките, открити от археолозите на крепостта Хоталич, можете да видите в Историческия музей в Севлиево.

Лутраки Позар, Гърция – джакузи насред гората

Поемете на юг, за да преживеете нещо необикновено в Гърция – джакузи с минерална вода насред гората! Представете си картината: река с леденостудени води, а до нея минерален извор с температура 37 градуса и естествени балончета като в джакузи. Посетете Лутраки Позар, за да се уверите, че Гърция не е само плажове и острови, а крие още много изненади.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Лутраки Позар!

Дорково – среща с мастодонтите

Само на няколко километра от Велинград село Дорково ви очаква със своя мастодонт. Да, правилно прочетохте! В Плиоценски парк Дорково е направена възстановка на фауната в субтропична гора, каквато е била по нашите земи преди 5 милиона години. В центъра на залата над посетителите се извисява 4-метров мастодонт, а във въздуха се чуват звуците, които според учените са можели да се чуят преди милиони години в тропическа гора.

Мурано, Италия – венецианско стъкло и цветове

Италия, разбира се, винаги е начело в списъка с идеи. Посетете цветния остров, свързан най-вече с прочутото венецианско стъкло – мурано. Тук можете да видите как се произвежда стъклото от майстори, а разходката из Мурано ще ви убеди, че сте попаднали не някъде другаде, а в умален модел на самата Венеция.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мурано!

Порто – португалско вино

А защо не май в Португалия с винен акцент? От тесните средновековни улички на Порто излизате на булеварди с помпозни барокови къщи и църкви, а във водата се отразяват неоновите светлини на Вила Нова де Гая – щабът на най-големите производители на портвайн. Центърът на Порто е достатъчно малък, за а бъде изследван пеш. Намира се на северния бряг на река Дору, а пет моста го свързват с Вила Нова де Гая.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Португалия!

Крепостта Мезек – среща с миналото

Още една българска дестинация, при това особено подходяща за семейства с деца. Средновековната крепост Неутзикон или както е по-известна крепостта Мезек се намира на възвишение западно от село Мезек. Построена е през XI-XII век и има форма на неправилен четириъгълник с размери около 60 на 100 м. Мезешката крепост е най-добре запазеното укрепление в Родопите и едно от най-добре запазените в цяла България. Наскоро е реновирана, като в нея има развлечения за деца.

Куба – карибска екзотика

Ето и едно екзотично предложение – Куба. Независимо дали сте почитатели на кубинския ром, на пурите, салсата или прочутия кубински сладолед (или на всички тези неща едновременно), Куба си заслужава да й отделите от времето и вниманието си. Качете се на старо такси и послушайте историите на шофьора. Отидете на плаж във Варадеро, разходете сред старите колониални сгради.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Куба!

Белите нощи в Санкт Петербург

Още през май мракът в Санкт Петербург започва да губи силата си – времето, в което пролетта най-сетне успява да завладее царския град и парковете се изпълват с цветя и зеленина. Посетете северната столица на Русия, за да се насладите на слънцето, плуване в Ладожкото езеро, концерти на открито, опера и балет. Не пропускайте и вдигането на мостовете над река Нева.

Вижте най-дорите оферти за пътуване до Санкт Петербург!

Лещен – среща с тишината

Ако искате пълноценна почивка сред тишина и запазена природа, посетете планинското село и архитектурен резерват Лещен. Запазените къщи са толкова живописни, че са били декор за няколко филма. Дойдете ли в Лещен, и вие ще преживеете своя филм. Освен това в района можете да видите още две села – резервати – Долен и Ковачевица.

Слънчева Сицилия

В продължение на векове остров Сицилия се е намирал на пътя на оживената средиземноморска търговия, в центъра на събитията, между Европа и Северна Африка. Резултатът от това днес е очарователна смесица от древногръцки храмове, романски църкви и барокови дворци. Прибавете и природните чудеса на острова, храната и кафето, и ще имате минимум 70 причини да го посетите.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Сицилия!

Дата: 26 февруари 2014 г.
4/5, 4598 гласа
Забележителности около Порто