Линиите на Наска - загадъчни и мистериозни

Галерия със снимки
1 от 7

Древна религия? Извънземни? Древни астрономи? Мегаломански художник или извори?

Откакто откритието на американския учен Пол Косок през 1939г. - странни линии в скалистата Пампа Сан Хосе, близо до пустинното градче Наска става достояние на света, тези въпроси преследват хората и учените. Тези линии образуват различни геометрични фигури – трапци и триъгълници, също така приемат формата и на морски животни (кит), птици (колибри, пеликан, кондор), маймуна, паяк и т.нар. астронавт. Размерът на някои от тях достига 300м., като всички датират от преди 2000 години. Смята се, че линиите вероятно са направени от едно от трите групи народи – парака, живели от 900 до 200г.пр.Хр., наска, живели от 200г.пр.Хр. до 600г. или колонистите от Аякучо, живели там около 630-та година.


Математичката Мария Райх изследва рисунките на Наска от 1940г. до края на живота си през 1998г. Според нея древните перуанци нарисували линиите, за да омилостивят боговете си и да си осигурят благоденствие. Тя нарекла пустинята астрономически календар, който напомня на боговете, че пустинята е суха и има нужда от вода, че посевите имат нужда от благословия, и че моретата имат нужда от риба. Други теории смятат, че фигурите представляват пантеон на боговете и богините, и че това е място за религиозни церемонии. Според други теории, подобни на тази на Ерих фон Даникен, линиите на Наска са останки от извънземно летище. Не отстъства и практическа теза, че линиите са служели за обозначения за селското стопанство или навигация. Смята се също така, че линиите представляват най-големият астрономически календар в света.

Въпреки всичко до ден днешен не е определено точно откъде са се появили мистериозните линии на Наска. Това ще си остане една мистерия.

Обикновено екскурзията до Наска се предлага в пакетно предложение към екскурзия до Перу. Представлява еднодневен тур, който включва:
- двупосочен полет над Наска
- разгледане на линиите Наска
- посещение на религиозен музей Ика, обяд
- двупосочен транспорт с автобус или кола до Наска
Екскурзията е през деня и продължава обикновено 11 часа.
Цена от 290$ за двама

Дата: 19 декември 2009 г.
4.5/5, 15137 гласа
Забележителности около Наска