Монако - най-очарователният град-държава

18 хиляди души на кв.км живеят в най-гъсто населената държава в света – Княжество Монако. Но в очарователния град-държава ще се намери място и за вас. Тук ще се докоснете до разкоша на богатите, до приказния живот на кралското семейство.

           Снимки: Oiva Eskola

До Монако можете да стигнете по вода, суша или въздух. Но ако решите се спрете на ж.п. транспорта, имайте предвид, че гарата се намира вътре във скала, а оттам ще се измъкнете посредством множество тунели, стълби и ескалатори – цяло малко приключение.

В най-малката след Ватикана страна са събрани дворец, четири казина, паркове, огромен стадион, Океанографски музей с аквариум, зоологическа градина, катедрала, църква, синагога, консулствата на 66 страни, офиси, десетки банки, множество заведения, хотели, магазини. И тъй като на тази амбициозна държава никога не й достига площта, се появяват и нови територии, откраднати от морското пространство.

Така възниква цял „квартал“, осигуряващ дом на хиляди жители – Фонтвиеле. В столичната част на Монако, която носи името на държавата, върху скалист нос се простира старият град с двореца, катедралата и Океанографския музей. В близост до пристанището на княжеското се намира „кварталът“ Ла Кондамин. Със сигурност най-много асоциации в съзнанието ви ще извика Монте Карло – курортното и хазартно средище на Монако. Тук се намира прочутото Гран Казино, което примамва с възможността за царско богатство посетители от цял свят.

Княжеството е ориентирано също и към спорта. Провеждат се важни ралита, футболни срещи и ежегоден тенис турнир. В Монако няма да останете гладни. Въпреки типичната скромна закуска от френско кроасанче, след това ви очакват обяд и късен обяд, торта за следобедна подкрепа, вечеря и след вечеря. Прясно уловените и здравословни морски дарове са основни в местното меню, така че се отдайте на кулинарните изкушения без нито доза притеснения.

Дата: 03 декември 2013 г.
4.5/5, 16023 гласа
Забележителности около Монако