Начало / Статии / Статии - САЩ

Оаху, Хавайски острови - Хонолулу, Уайкики и отвъд тях (ВИДЕО)

Автор

/

Оаху означава „място за срещи“ и от ранните дни, когато хавайското кралско семейство избира Уайкики като място за своите първи скромни домове, през средата на ХХ в., когато Пърл Харбър е база на американския Тихоокеански флот до днес, когато 4-километровият полумесец е прераснал в един от най-прочутите градски плажове, Оаху винаги е бил магнит.

Налакауа, последният хавайски крал, управлява тук от двореца във викториански стил Иолани, единствената кралска резиденция върху щатска земя. След Втората световна война строителите узурпират всяка останала песъчинка от тогава пустия плаж Уайкики, в резултат на което се появява днешното стълпотворение от тропически курортни хотели.

Плажът е прочут заради своя общо взето умерено труден сърфинг и възможността да видиш какви ли не интересни и знаменити хора, като всичко това става на поразителния фон на Диамантената глава, най-прочутата забележителност на Хаваите.

Разкошният, интимен „Халукулани“ е първият хотел на Хавайските острови и един от най-добрите в САЩ, 20-декаров оазис на изискаността, открит през 1917 г. За най-романтичната (и скъпа) вечеря в града посетете неговия ресторант от световна класа „Ла Мер“, чиито превъзходно сготвени ястия от прясна риба и местни продукти са ново тълкувание на принципите на френската кухня.

На долния етаж по-малко официалната хотелска трапезария „Орхидеи“ е вероятно най-добрата в града, с неделен брънч (на който се поднасят над 200 вкусни ястия, сервирани на блок маса), който привлича колкото хавайски семейства, толкова и гости.

Оаху, Хонолулу, Хавайски острови, САЩ

Крайбрежният хотелски ресторант „Къща без ключ“ отдавна е любимо място за срещи по залез – през повечето нощи едно старовремско трио, „Айлъндърс“, свири и пее класически хавайски мелодии като „Хило Хаттие“ под едно столетно дърво киаве, докато танците хула хипнотизират. Много старовремски чар има в „Ройъл Хауайъ“, „Розовия дворец на Пасифика“, любима институция от откриването му през 1927 г.

Той отдавна е пипнал най-широката ивица от плажа в цял Уайкики, а днес остава верен на своето време, макар да е грижливо обновен. Неговият крайплажен бар сервира най-добрия коктейл май тай в града, а прочутото му луау в понеделник и четвъртък е класика.

В самото сърце на Уайкики може да се види това, което Оаху винаги е бил. Многообразието от ресторанти говори за вълнуващото етническо разнообразие на града и неговото място в кръстопътя на Пасифика. Ресторантът на Алън Уонг е храмът на хавайската регионална кухня, мястото, където най- оригиналният деец на градската гастрономическа сцена представя своята магия с местни продукти в една иначе с нищо незабележителна офис сграда.

Друг чудесен готвач е Рой Ямагучи, най-преуспелият на Хаваите, с мрежа от едноименни ресторанти, които се простират от Гуам до Пебъл Бийч. Някои от тях могат и да преживяват колебания, но това оригинално място – шумно, хаотично и забавно – никога не е западало от откриването му през 1988 г.

Тук е и непретенциозното заведение „Оно Хаваян Фудс“, местна любима кръчма, която сервира островни ястия, за които никога не сте чували – от калуа прасенце, завито в лаулау (таро) листа до сладък хаупиа пудинг, приготвен от кокосово мляко – както и старовремското любимо хавайско ястие – „Спам“.

В западната част на Оаху, на 40 минути и светове далеч от шумотевицата на Уайкики, „Ихилани Ризорт енд Спа“ се е доказал като най-добро място за бягство от хаоса на големия град, със списък от петзвездни удобства, разположен до океана СПА-център, вдъхновен от древните хавайски целебни практики, и неподражаеми, вдъхновяващи залези – да не споменаваме съседния му „Коолина Голф Клъб“, един от най-добрите в Оаху.

Хонолулу ви напомня, че Оаху е най-гъсто населеният от островите (с приблизително десет пъти по-голяма плътност от Мауи, който е на второ място), а мемориалът „Аризона“ в Пърл Харбър ви подсеща за мястото на града в историята на ХХ в.

Но опознаването на Оаху може да означава също пустинни плажове, островръхи стръмни скали (пали) и пищна растителност, разположена само на минути извън Хонолулу. Сърфистите са съгласни, че чудовищните вълни на легендарния Северен бряг (Норт Шор), от Халеива до Кахуку (включително заливът Уаймеа, Сънсет Бийч и Банзай Пайплайн), гарантират едно от най-добрите сърфирания в света по време на „зимните“ месеци от ноември до март.

Вълните се успокояват значително през лятото. За по-малко екстремни спортове се насочете към залива Ханаума (Кривия залив), великолепен, претъпкан с палми полумесец, който предлага най-добрите условия за гмуркане с шнорхел на целите Хаваи. (Съвет: елате рано.)

Идиличният Ланикаи, живописно местенце на двайсет минути път от Хонолулу, и неговият съсед Каилуа (място за уиндсърфинг от световна класа) са смятани за едни от най- добрите плажове в Америка заради своите изключителни тюркоазни води и фин бял пясък, както и за смайващия пейзаж по минаващата покрай стръмни скали магистрала „Каланианаоле“, която ще ви отведе там.

Къде: Хонолулу е на около 5 часа със самолет от Западния бряг. Хавайски острови, САЩ

Виж актуалните оферти за САЩ!

Виж още:

Почивка в Кариби

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Аржентина

Екскурзия в Бразилия

>
04 май 2020 г.

Тагове

гастрономия

гмуркане

екзотика

лукс

любопитно

острови

плажове

романтични места

сърфинг

Хавай

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти