Начало / Статии / Статии - Йордания

Планината Небо – където Мойсей вижда Обетованата земя

Автор

/

Според текстовете в Библията мястото, на което Мойсей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя, е планината Небо. Днес планина с това име е едно от най-посещаваните места в Йордания. Учените все още спорят дали планината Небо в Йордания е същата от библейските сказания. 

Пак според свещените текстове самият Мойсей умира в планината и е погребан от самия Бог. Според ислямската традиция пророкът Муса (аналог на Мойсей) е погребан на няколко километра от планината, отвъд коритото на река Йордан.

От върха се вижда цялата Обетована земя и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят и Йерихон и Йерусалим.

Регионът е свещен за християни, евреи и мюсюлмани, свързан е с предания и легенди, обвити в тайнственост. Планината обаче се посещава не само от поклонници, но и от обикновени туристи, които откриват красотата на суровата природа на азиатската държава.

На върха на планината са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където умира Мойсей. В следващите векове е разширявана, а в нея са запазени красиви мозайки.

Когато през 2000 г. папа Йоан Павел II посещава храма по време на пътуването си до Светите земи, той засажда в двора й маслиново дръвче в името на мира.

На върха на планината има кръст с увита около него бронзова змия, дело на италиански скулптор.

Вижте най-добрите оферти за пътуване в Йордания

>
17 юли 2014 г.

Тагове

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти