Пласа Майор в Саламанка - най-красивият площад на Испания

Вижте галерия
1 от 10Никоя страна няма толкова много градове, включени в списъка на световното културно наследство, колкото Испания, а от нейните шест градски общини под защитата на ЮНЕСКО Саламанка е може би най- възхитителният. Туристите естествено се устремяват към центъра на града, прелестния бароков площад от ХVІІІ в. Пласа Майор.

Пласа Майор в Саламанка, Испания

Всичките други градски атракции са наблизо, но се поразходете известно време тук, за да усетите духа на Саламанка. Някога най-значимият университет в Европа е бил основан тук през 1218 г. от Алфонсо ІХ, а 15 000 студенти, които учат в него днес, поддържат града млад и жизнен. Можете да ги видите край масите на кафенетата под сенчестите галерии с колонади на площада –изглежда никой не учи.

Туристи и местни хора еднакво биват развълнувани тук на Пласа Майор в някакъв момент, често от серенади от странстващи групи на студенти минестрели с пелерини. Една „нова“ катедрала от ХVІ в. е съвсем близо до по-стара и по-малка романска своя посестрима. И двете са задължителни точки в програмата.

Такъв е и хотел „Ректор“, бивша частна резиденция на богата фамилия. Сега хората от нея живеят на горния етаж и са оставили 114 безупречно декорирани стаи долу за информирани пътешественици.

Къде:  Саламанка, (204 км северозападно от Мадрид), Испания
Най-добро време: март-октомври.

Дата: 11 октомври 2011 г.
4.5/5, 13576 гласа
Забележителности около Мадрид