Начало / Статии / Статии - Монголия

Пустинята Гоби - завладяващо красива и необятна

Автор

/

Гоби означава просто „пустиня“ и от всички сухи и безводни земи на света този затънтен регион – лежащ между Сибир на север и Тибетското плато на юг – има най-тайнствен вид. Простираща се на 1600 км от запад на изток, Гоби се дели политически на две части: половината в самата Монголия и половината в областта на Северен Китай, наречена Вътрешна Монголия. И двете страни могат да бъдат посетени, но монголската страна е малко по-романтична, пък и там живеят няколко милиона души по-малко.



Противно на безинтересното еднообразие, което думата „пустиня“ може би навява, Гоби има много очарователни страни, и не само палеонтологични. Тя е място на фини цветове, който се менят съобразно промените на светлината през деня, на смайващи небеса и необятни простори, един върховно безмълвен пейзаж, изпъстрен тук-там с гер (юрти), кръглите, бели, подобни на шатри домове на монголците. Тези любезни хора, препитаващи се покрай животните, които отглеждат на стада, са по природа щедри, радващи се да посрещнат и нагостят чуждестранни гости, които без покана са се озовали на техния праг. Техният прост начин на живот остава неизменен, далеч от цивилизацията, какъвто е бил хиляди години.

Къде: джипове и преводачи могат да бъдат наети в Улан Батор, столицата на Монголия. Полети има до Далан Дзадагад в Гоби.
Как: свържете се с Nomadic Expeditions. Може да се включите в организирани групови екскурзии или да си уредите индивидуално пътешествие с водач.
Най-добро време: май-септември.

>
18 май 2010 г.

Тагове

пустини

Забележителности наоколо

Избрани оферти