Начало / Статии / Статии - Италия

Санта Тереза Галура – северното връхче на Сардиния

Автор

/

Открийте красотата на най-северната част на Сардиния в курортното селце Санта Тереза Галура

Санта Тереза Галура (или просто Санта Тереза) е основана през 1808 г. като база за справяне с големия брой контрабандисти, които са се опитвали да минат незабелязани в района. Дълго време остава малко селце, докато през 60-те години на миналия век не открива потенциала си за плажен рай за туристите.

В сравнение с другия известен курорт в района - Коста Смералда, - Санта Тереза ди Галура е запазила повече от очарованието на сардинските градчета. Повечето сгради са сравнително модерни, но пък цветни и спретнати, както италианците си знаят. Заради близостта си със съседния остров Корсика (около час с ферибот), градът е придобил и някои корсикански черти. Диалектът на жителите на Санта Тереза Галура напомня диалекта, който се говори в южните части на Корсика.

Какво да видите и правите в Санта Тереза Галура

Разходете се от централния площад Виторио Емануеле по улица ХХ Септември, за да откриете своето ресторантче или най-вкусния сладолед (оглеждайте се за надписи gelato). В края на улицата ще излезете на панорамна площадка с пейки. Оттук ще видите и историческата наблюдателна кула Лонгосардо, на която можете да се качите за още по-добра гледка.

Плаж в Санта Тереза Галура

Крайбрежието около града е с начупени, скалисти извивки. В едно от скалистите заливчета ще откриете плажа Рена Бианка – с пясък, шезлонги и чадъри, недалеч от центъра. От пристанището на Санта Тереза Галура можете да се включите в екскурзии с лодка до архипелага Ла Мадалена. Островите на Ла Мадалена са прочути с красотата си и прекрасните си плажове – едно от най-впечатляващите места, които можете да посетите в тази част на Сардиния.

С ферибот до Корсика

От Санта Тереза ди Галура тръгва ферибот за град Бонифачо на остров Корсика (няколко пъти на ден), като билетът е около 50 евро двупосочно. Фериботът се движи целогодишно, стига се за около час.

С автобус до Олбия и Алгеро

Целогодишно можете да стигнете до Санта Тереза Галура с автобус от Олбия (където има летище), а през летния сезон има и директен автобус от летището в Алгеро.

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия!

Вижте актуални оферти за пътуване и до Испания!

>
13 април 2023 г.

Тагове

летен туризъм

плажове

приказните острови

романтични места

Сардиния

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти