Начало / Статии / Статии - Италия

Сасари – вторият град в Сардиния и неговите тайни

Автор

/

Тук наистина си говорим за тайни, защото на пръв поглед Сасари няма да ви впечатли с кой знае какво. Историческият център на градчето е позанемарен, но пък леко западналата атмосфера го прави различен от всички други подобни градчета, които сте посещавали.

Вземете карта от някой от туристическите информационни центрове в града (следвайте табелите), надникнете в няколкото внушителни, добре запазени църкви, поскитайте из тесните пешеходни улички. По напечения калдъръм лятно време по обед няма жива душа. В неделя също. Най-много някоя мързелива котка да следи странни минувачи като вас, излегната под някоя сянка. По това време имате Сасари само за себе си.

А през останалото – ще видите жив и забързан италиански град. Университетът в Сасари допринася за младежката атмосфера – седнете в някое от студентските кафенета в района на университета, за да се уверите в това.

Ако можете, направете така, че да се озовете в Сасари на 14 и 15 август, когато тук по улиците дефилират девет гигантски дървени свещи. Фестивалът се казва Канделиери, а деветте свещи се разнасят в процесия из града в чест на Дева Мария, която според легендите, спасила града от чумата.

Или пък в предпоследната събота на май, когато улиците на града се изпълват с облечени в местни носии щастливи хора. Цветното шествие на Кавалката Сарда е последвано следобеда от демонстрации с коне.

Ако си падате по музеи, посетете Националният музей Санна, в който се съхраняват археологически находки и хиляди експонати, свързани с народните занаяти и изкуства в Сардиния.

Важно: В понеделник повечето музеи и туристически информационен център не работят. В такъв случай можете да влезете в някой хотел и да поискате туристическа карта на града.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Сардиния!

Снимки: Мария Ангелова

>
10 март 2023 г.

Тагове

летен туризъм

любопитно

романтични градове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти